x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Boc se roagă de miniştri să-şi taie din salarii

Boc se roagă de miniştri să-şi taie din salarii

de Gabriela Antoniu    |    25 Iul 2009   •   00:00

Premierul Emil Boc a anunţat ieri că va propune miniştrilor să accepte reducerea salariilor cu 20% din august şi până în decembrie, în ideea raţionalizării cheltuielilor publice.



Emil Boc a ţinut să precizeze că este vorba despre o decizie voluntară, deci nu va fi dată o dispoziţie legală în acest sens. "Începând cu august, miniştrii, inclusiv premierul, trebuie să aibă un salariu mai mic cu 20%. Este o decizie voluntară, cerută de premier, trebuie să se aplice din august şi până în decembrie. Este un semn că ce s-a început pe linia raţionalizării cheltuielilor publice va continua", a spus Boc, citat de Mediafax. Premierul a explicat că ideea reducerilor salariale în cazul său şi al membrilor Guvernului survine discuţiilor purtate pe marginea modului în care se cheltuiesc banii publici.

 Emil Boc a spus că economia nu este una substanţială, în acest caz semnalul fiind important. Şeful Executivului a făcut aceste declaraţii în Maramureş, unde a vizitat o fabrică de componente pentru avioane şi a avut o întâlnire cu primarii PD-L şi directorii instituţiilor deconcentrate. În prezent, ministrul de stat dispune de o indemnizaţie brută de 8.122 lei, în timp ce miniştrii încasează 7.643 lei. Primul-ministru este remunerat cu 8.817 lei. Indemnizaţiile au fost stabilite în februarie 2008, iar pentru 2009 s-a hotărât ca remuneraţia demnitarilor să fie îngheţată la acest nivel.

FĂRĂ "FRAIERI ŞI DEŞTEPŢI"
Prima reacţie la propunerea premierului a venit de la ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta. El a declarat că este de acord cu reducerea salariilor miniştrilor cu 20% . "Este o măsură bună, dar cu condiţia să fie aplicată şi la companiile ministrului Adriean Videanu
(PD-L), unde au fost mărite salariile, pentru ca să nu fie unii fraieri şi alţii deştepţi", a declarat Ponta. El a precizat că se referă inclusiv la Ionel Manţog, director în cadrul complexului energetic Turceni.

Salariile brute ale angajaţilor din 26 de companii controlate integral sau majoritar de stat, prin Ministerul Economiei, condus de Adriean Videanu, vor creşte în acest an cu 5%, astfel încât să acopere inflaţia. Deputatul PSD Nicu Bănicioiu a declarat, în luna iunie, că Ministerul Economiei ar negocia cu directorii unor societăţi salarii de câteva sute de mii de euro anual.

×
Subiecte în articol: economic