x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Boc: Varianta nouă a programului "Prima Casă" va începe după Sărbătorile de Paşte

Boc: Varianta nouă a programului "Prima Casă" va începe după Sărbătorile de Paşte

de Elena Stan    |    01 Apr 2011   •   16:39

Noul program "Prima Casă", în care garanţia aferentă creditelor contractate pentru achiziţionarea unei locuinţe sunt împărţite între stat şi bancă, va începe după Sărbătorile de Paşte, în următoarele două săptămâni urmând să fie aprobate şi normele de aplicare, a declarat, azi, premierul Emil Boc.

Oficialul s-a întâlnit, la sediul instituţiei, cu preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor (FNGC), pentru o evaluare a ofertelor depuse de bănci după decizia Guvernului de a împărţi garanţia aferentă creditelor contractate pentru cumpărarea unei locuinţe prin programul "Prima Casă". "După Sărbătorile de Paşte, persoanele interesate pot merge la bănci pentru a discuta de forma modificată. Niciun client care are contract în derulare nu va fi afectat de modificări de costuri sau rate", a spus Boc, care a apreciat că statul va putea astfel acorda noi împrumuturi pentru încă 40.000 familii. El a asigurat din nou că plafonul maximal al dobânzii nu va fi modificat. Preşedintele FNGC IMM, Aurel Şaramet, a declarat anterior că datele neoficiale relevă că ofertele băncilor acoperă minim 60% din plafonul total al garanţiilor aferente creditelor din programul "Prima Casă", după decizia de reducere la jumătate a garanţiei statului.

Guvernul a decis, miercuri, ca garanţia statului la creditele contractate prin programul "Prima Casă" să fie redusă la jumătate, iar în program să fie incluse şi persoanele care deţin deja o casă în suprafaţă maximă de 50 metri pătraţi şi doresc un confort sporit, băncile având la dispoziţie trei luni pentru a stabili dacă acceptă noile condiţii. Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a declarat, miercuri, că marea majoritate a băncilor au decis că vor accepta noile condiţii pentru "Prima Casă", program care va putea fi accesat de toate persoanele care, "la momentul aplicării pentru credit", deţin o casă de maxim 50 mp achiziţionată fără garanţia statului sau nu se mai află în proprietatea unei locuinţe.

×