x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR: Antreprenorii s-au grăbit să devină rentieri

Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR: Antreprenorii s-au grăbit să devină rentieri

de Daniela Ivan    |    15 Feb 2011   •   14:36

Criza financiară a adus în faţă o problemă de fond a economiei româneşti: decapitalizarea companiilor.  "Un lucru la care merită să medităm este dacă antreprenorii nu s-au grăbit să devină rentieri, să scoată banii din companii, în mod legal şi legitim, poate mai devreme decât ar fi permis acelor companii să supravieţuiască. Suntem într-un cerc vicios”, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

Criza a omorât anul trecut circa 21.692 de firme, a căror cifră de afaceri totalizează aproximativ 17,4 miliarde lei , circa 4,1 miliarde euro. Oficialii băncii centrale sunt îngrijoraţi pentru că cifra de afaceri a acestor firme care au intrat în insolvenţă în 2010  a crescut de peste trei ori faţă de cifrele cumulate ale societăţilor aflate în incapacitate de plată la finalul lui 2009.

Mircea Cotiga, director Direcţia Recuperare şi Prevenire a Fraudelor din cadrul Unicredit Ţiriac Bank, a menţionat că la actuala situaţie de insolvenţă s-a ajuns din cauza lipsei de colaborare dintre bănci şi companii.

" Fără o colaborare între bănci şi companii este foarte uşor să ajungem la o situaţie de insolvenţă. Avem nevoie să salvăm aceste companii. Nu trebuie să uităm că noi, ca bancheri, nu lucrăm numai cu banii noştri. În momentul în care clienţii noştri ne dau bani trebuie să avem grijă de ei", a explicat Cotiga.

BNR vrea să reglementeze această situaţie şi va lansa în dezbatere publică un proiect de reglementare prudenţială privind deţinerea temporară de acţiuni de către o instituţie de credit, a anunţat  Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale.

" În acest moment, proiectul de reglementare prudenţială al deţinerii temporare pe acţiuni este în analiză internă la BNR (...) comitetele noastre care dau preavize legate de intrarea proiectului în dezbaterea Consiliului de Administraţie vor solicita şi un fel de dezbatere publică sau schimburi de păreri înainte de a intra în Consiliu",  a afirmat Isărescu.

În esenţă, acesta propune că băncile ar putea să preia acţiuni ale companiilor în contul sumelor aferente creditelor neperformante şi dacă deţin mai puţin de 60% din totalul datoriilor acestor societăţi.

×