x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bonusuri "de la Dumnezeu"

Bonusuri "de la Dumnezeu"

de Daniela Ivan    |    11 Noi 2009   •   00:00
Bonusuri "de la Dumnezeu"
Sursa foto: Chip East/Reuters

Goldman Sachs, Morgan Stanley şi JP Morgan vor plăti bonusuri record, de 30 de miliarde de dolari, în 2009. Suma acordată în special sub formă de acţiuni este echivalentă cu 250.400 de dolari pentru fiecare salariat din industria bancară.



Cei 30 de miliarde de dolari vor fi împărţiţi la cei 119.000 de angajaţi ai băncilor şi echivalează cu 250.400 de dolari pe fiecare salariat, de aproape cinci ori mai mare decât venitul mediu al unei familii americane, de 50.303 de dolari, în 2008. Valoarea bonusurilor este cu 60% mai mare comparativ cu sumele acordate anul trecut şi peste recordul anterior, de 26,8 miliarde de dolari, atins în 2007, potrivit estimărilor analiştilor, transmite Bloomberg.

Majoritatea bonusurilor va fi acordată sub formă de acţiuni, iar plăţile în numerar vor fi eşalonate, astfel încât să reflecte mai bine rezultatele pe termen lung, ca urmare a presiunilor din partea autorităţilor de reglementare.

Totuşi, mărimea bonusurilor ar putea nemulţumi opinia publică, având în vedere că toate marile instituţii financiare americane au beneficat de sprijin guvernamental, după prăbuşirea Lehman Brothers în septembrie 2008. Însuşi directorul executiv al Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, (foto) consideră că băncile care ar trebui să servească un scop social fac "lucrarea lui Dumnezeu". El a mai adăugat că acordarea bonusurilor trebuie corelate cu performanţele pe termen lung ale băncilor. "Unii nu au făcut bani şi au plătit şi încă plătesc bonusuri mari. Mă întreb de ce?", a mai opinat directorul executiv al Goldman Sachs.

×
Subiecte în articol: economic