x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Boom" la contractele futures

"Boom" la contractele futures

27 Oct 2004   •   00:00

Cresterea economica a alimentat si dezvoltarea pietei organizate a instrumentelor financiare menite sa acopere riscurile tranzactiilor cu valute sau cu actiuni.

ADRIAN N. IONESCU

OCHII-N PATRU. Monitoarele sunt "inima" tranzactiilor bursiere
"In prima jumatate a acestei luni, investitorii au castigat atat prin achizitiile de contracte futures, cat si prin combinarea acestora cu investitia directa in actiuni la Bursa de Valori Bucuresti (BVB)", explica Radu Luca, analist la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri (BMFM) Sibiu. Cele mai consistente aprecieri de pret le-au inregistrat contractele avand ca obiect actiunile Bancii Transilvania (+ 600 lei/actiune) si Petrom (+ 350 lei/actiune). Randamentele generate de cele doua contracte au fost de 60% si 116%. Ultimele vesti de la Sibiu plasau o actiune Petrom la nivelul de 3.050 lei in martie 2005 si dolarul la cursul de 33.500 de lei, la sfarsitul lui 2004.

BANI NOI. "In 2004 piata a crescut pentru ca, intrand in vigoare legea consolidata a pietei de capital, s-a schimbat structura de clienti si au intrat pe piata bani noi", spune Victor Pop, trader la societatea de servicii de investitii financiare Vanguard. Fenomenul este explicabil prin faptul ca legea a permis accesul pe piata futures a societatilor de brokeraj care intermediau la BVB. Acestea au portofolii de clienti mai bogate decat brokerii care intermediau anul trecut doar pe pietele de derivate. "Un broker care opereaza la BVB poate inchide ciclul prin operatiuni cu derivate la Sibiu, oferind servicii complete clientilor sai, inclusiv de hedging (acoperire de riscuri). Din iunie si pana acum s-a dublat numarul pozitiilor deschise pe futures la BMFM Sibiu, in prezent acestea depasind pragul de 7.000", apreciaza Victor Pop. Pozitiile deschise sunt, de fapt, contracte care nu au ajuns la scadenta si nivelul lor este o masura a activitatii pe piata.

MARJE DE GARANTARE. "Este previzibila o crestere dincolo de pragul de 10.000 a pozitiilor deschise la sfarsitul anului, ceea ce ar insemna un volum de peste 5 miliarde lei de marje de garantare, in conturile Casei Romane de Compensatie Sibiu (CRC)", spune Toma Dosteteanu, directorul CRC, societate prin care se desfasoara operatiunile de decontare-compensare a tranzactiilor de la BMFM Sibiu. Pentru a vinde un pachet de actiuni printr-un contract futures, investitorul trebuie sa depuna un depozit-marja de garantie, a carui valoare este de aproximativ 15% din pretul de baza al actiunii. La scadenta el va rascumpara contractele, lichidand pozitia. In fapt, banii care trec dintr-un cont intr-altul la Sibiu sunt numai cei din aceste marje, mai exact diferentele dintre valoarea contractelor futures si cea de inchidere la scadenta a acestora, care coincide cu pretul de pe piata spot (BVB) a actiunii care a facut obiectul contractului futures. Sumele transferate efectiv ajung in prezent la 10-20% din valoarea nominala a contractelor, potrivit lui Victor Pop, care observa ca intrarea pe piata futures este astfel mai ieftina decat cea pe piata spot, daca operatiunile respective au scop speculativ. Valoarea contractelor futures tranzactionate anul acesta la Sibiu a fost de peste 395 miliarde lei.

"Faptul ca numarul pozitiilor deschise creste constant arata ca piata este folosita in mare proportie pentru operatiuni de hedging sau de arbitraj", apreciaza Toma Dosteteanu. Hedging-ul este folosit pentru acoperirea riscurilor operatiunilor pe pietele spot, fie ca este vorba de actiuni sau de valute. Importatorul care achizitioneaza o marfa pe care urmeaza s-o plateasca peste trei luni cumpara contracte futures pe valuta de plata ("cumpara" valuta) la cursul la care factureaza acum marfa.

×
Subiecte în articol: economic piata sibiu futures