Romania are un potential mare pentru a produce energie regenerabila prin dezvoltarea microhidrocentralelor, insa trebuie sa fim foarte atenti pentru ca acest lucru sa se realizeze intr-un mod in care sa nu fie afectata natura, a declarat, Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor.
''As vrea sa precizez, in primul rand, faptul ca Romania are nevoie de cresterea productiei de energie regenerabila. Dupa cum se stie, tinta pe care si-a asumat-o Romania este ca, pana in 2020, 24% din productia de energie sa fie din surse regenerabile. Asadar, trebuie exploatat potentialul pe care il avem, insa nu oricum, ci intr-un mod in care sa nu fie afectata natura, asa cum se intampla si in alte state ale Uniunii Europene si nu numai. Este adevarat, Romania are un potential mare pentru a produce energie regenerabila prin dezvoltarea microhidrocentralelor, insa trebuie sa fim foarte atenti incepand cu eliberarea avizelor de gospodarire a apelor si de mediu si terminand cu actiuni de control pentru a verifica modul in care sunt respectate cerintele impuse in aceste documente'', a afirmat Borbely.
Oficialul MMP a adus in discutie aspecte tehnice ce trebuie sa se regaseasca in documentatia depusa de fiecare investitor, mai ales in amplasamente din interiorul siturilor Natura 2000.
'Un aspect important este legat de realizarea unor astfel de investitii in interiorul siturilor Natura 2000. In astfel de cazuri, pentru a obtine avizul de gospodarire a apelor, va fi obligatoriu avizul custodelui ariei protejate sau, dupa caz, avizul Consiliului stiintific al parcului natural. Din punct de vedere tehnic, aductiunea trebuie sa fie amplasata obligatoriu pe unul din malurile cursului de apa sau in zona adiacenta acestora. Practic, este interzisa cu desavarsire amplasarea aductiunii in albia minora a cursului de apa. De asemenea, traversarea cursului de apa cu conducta de aductiune se va face astfel incat sa nu se bareze scurgerea apei si sa nu conducta la afuirea patului albiei in sectiune. Sunt cateva elemente care, insotite de controale pentru verificarea modului in care sunt respectate cerintele din avizele date de institutiile de mediu, vor da asigurari ca exploatarea apelor nu pericliteaza sub nicio forma mediul', a spus Laszlo Borbely.
Romania are obligatii legislative, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, in ceea ce priveste energia regenerabila, iar cea mai importanta este ca 20% din totalul de energie produs la nivel national sa provina din surse regenerabile, pana in anul 2020.