Uitati de criza datoriilor din Europa, altul este pericolul pentru economia mondiala: petrolul. Sau mai exact pretul sau mare de pe bursele mondiale, ramas la niveluri ridicate in ciuda problemelor din zona euro.
Recuperarea economica fragila ar putea fi amenintata de preturile mari ale barilului de petrol, in special in SUA, a declarat Bob Dudley, seful gigantului British Petroleum.
In ciuda amenintarii unei scaderi economice bruste din cauza crizei datoriilor din Europa, pretul titeiului Brent a ramas la niveluri de peste 100 de dolari barilul pentru cea mai mare parte a anului 2011, in principal din cauza unei cereri puternice din Asia si a instabilitatii din statele producatoare.
Preturile "incapatanat de mari' au potentialul de a afecta cresterea economica si de a lovi cererea de petrol, a spus Dudley directorilor de la cei mai mari producatori de petrol si gaze din, adunati la o conferinta in Qatar.
"Este important in situatia actuala de economie globala fragila si cred acum ca probabil suntem pe muchie de cutit', a precizat el la World Petroleum Congress in Doha.
"Este imposibil sa spui exact care pret va afecta recuperarea economica, dar stim care regiuni vor fi cele mai afectate', a spus directorul, spunand ca SUA sunt cele mai vulnerabile din cauza ca taxele sunt foarte mici si nu pot fi reduse pentru pentru a scadea pretul la pompa.
"Exista riscul ca in cea mai mare economie mondiala si cel mai mare consumator de petrol, Statele Unite, sa fie lovite de o penurie de combustibil si preturi mari, cu consecinte pentru tot restul lumii', a completat el. El a completat ca orice incetinire a economiei SUA se va reflecta in mod inevitabil in cresterea economica globala.
Agentia de rating Standard & Poor's a dat ieri un ultimatum statelor europene, amenintand cu retrogradarea ratingului pentru toate statele din zona euro daca liderii europeni nu ajung la o intelegere despre cum sa salveze moneda unica si sa rezolve criza datoriilor.