x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Brevetul mic, ieftin si rapid - Inventiile se vor putea proteja mai usor

Brevetul mic, ieftin si rapid - Inventiile se vor putea proteja mai usor

de Adrian Mihai    |    19 Iul 2006   •   00:00
Brevetul mic, ieftin si rapid - Inventiile se vor putea proteja mai usor

Inventiile ar putea fi brevetate mai usor. OSIM pregateste o lege care se va adresa in special persoanelor fizice si IMM-urilor care au inventii ce presupun o activitate inventiva mai redusa.

Anumite inventii care nu pot beneficia de protectie industriala prin legislatia actuala ar putea fi acoperite prin legea modelului de utilitate sau a "brevetului mic". De altfel, cererile pentru brevetele de inventie refuzate pot intra in procedura de acordare a brevetului mic. Gabor Varga, directorul Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), spera ca legea sa sprijine micii creatori, persoane fizice si intreprinderile mici si mijlocii. Perioada necesara acordarii unui brevet mic variaza intre noua luni si 20 de luni. Acordarea unui brevet de inventie dureaza, in prezent, in medie patru ani. De asemenea, taxele pentru obtinerea unui brevet mic sunt si ele mai mici, la aproape jumatate din cele pentru un brevet clasic.

RAPID. Perioada de protectie a inventiei este insa si ea mai mica, variind de la 6 la 10 ani, fata de 10-20 de ani, atat cat este in cazul brevetului clasic. Aproximativ o jumatate dintre tarile europene au o lege pentru brevetul mic. Prima a fost Germania, care a introdus o lege acum mai bine de 100 de ani, care viza protectia micilor mestesugari. Initiatorii se asteapta ca noua lege sa intre in vigoare la inceputul anului viitor, chiar daca nu reprezinta o necesitate de aliniere a legislatiei europene. Anteproiectul legii este in discutie publica si se gaseste pe site-ul www.osim.ro.

EXEMPLU
Marea majoritate a cererilor de brevet refuzate in prezent de OSIM ar putea obtine brevetul pentru model de utilitate o data cu intrarea in vigoare a noii legi, considera Alexandru Strenc, director adjunct al OSIM. El da exemplu de posibil model de utilitate un placheu putin mai ergonomic si cu o aderenta mai buna la talpa de pantofi. Potrivit directorului, brevetul pentru modelul de utilitate poate fi obtinut "atata timp cat raportul de documentare nu releva ceva identic cu el, arata un oarecare progres si este foarte neevident unei persoane de specialitate".

×
Subiecte în articol: economic