x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bucureşti: Preţul imobilelor a scăzut cu 45%!

Bucureşti: Preţul imobilelor a scăzut cu 45%!

25 Noi 2009   •   00:00

Preţurile apartamentelor din Bucureşti s-au redus în ultimul an în medie cu 45%, cea mai mare scădere fiind înregistrată la locuinţele noi cu trei camere din ansamblurile rezidenţiale, potrivit unui indice naţional lansat miercuri de site-ul imobiliare.ro.



Astfel, preţul apartamentelor din ansamblurile rezidenţiale noi a înregistrat, la nivelul Capitalei, o scădere de 51%, cele mai afectate fiind apartamentele cu trei camere a căror rată de scădere, de 54,29%, a depăşit media locuinţelor noi în perioada noiembrie 2008-noiembrie 2009. Pentru apartamentele cu două camere datele site-ului imobiliar arată o scădere cu 49,57%, pentru cele cu o cameră de 48,36%, iar pentru patru camere de 48,52%.

Faţă de luna octombrie, notează Mediafax,  însă preţurile au crescut uşor pentru locuinţele noi cu două camere şi şi-au continuat deprecierea pentru celelalte tipuri. În ceea ce priveşte piaţa apartamentelor vechi, în Capitală preţurile au scăzut cu 44,8% în anul încheiat la 15 noiembrie, dar în ultimele 30 de zile au înregistrat o uşoară creştere, de 0,16%. Cea mai mare reducere a preţurilor pe acest segment s-a înregistrat la locuinţele cu trei camere, de 45,61%, cele cu două camere având cea mai mică rată de scădere anuală de 41,35%.

În funcţie de preţul mediu, cele mai scumpe zone din Bucureşti sunt, în ordine descrescătoare, Unirea - 1.788 euro/mp, Dorobanţi - 1.756 euro/mp şi Floreasca - 1.733 euro/mp, la polul opus, cele mai ieftine locuinţe sunt în Rahova - 1.078 euro/mp, Berceni- 1.118 euro/mp şi Olteniţei - 1.127 euro/mp.

La realizarea indicelui au fost luate în calcul preţurile solicitate de proprietar, exprimate în euro pe metru pătrat util şi nu includ TVA. Indicele lansat de imobiliare.ro este realizat şi la nivelul celor mai mari oraşe din România, respectiv Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi şi Timişoara, care vor fi urmate pe parcurs de noi oraşe. Indicele este actualizat cu frecvenţă săptămânală, pe baza a 22.000 de oferte din cele peste 150.0000 de listări de pe site-ul imobiliar.

La nivel naţional, preţurile medii din România, luând în considerare solicitările proprietarilor în cele şase oraşe analizate, au scăzut faţă de anul trecut cu 33%, de la 1.626 euro/mp la 1.222 euro/mp.

Indicatorul arată că în oraşele din provincie cele mai mari scăderi ale apartamentelor vechi s-au înregistrat la cele cu una şi două camere. Astfel, în Braşov, locuinţele s-au ieftinit cel mai mult cu 46,26%, în cazul celor cu o cameră, iar la Cluj-Napoca preţul acestui tip de locuinţe a scăzut cu 51%.

În Constanţa, locuinţele cu una şi două camere aveau în noiembrie preţuri cu 48% sub nivelul de anul trecut, iar în Iaşi cu 40%. Pentru locuinţele cu două camere din Timişaora proprietarii au lăsat într-un an 43% din preţ. Din totalul de oferte luate în calcul la realizarea indicatorului, circa 20% sunt oferte de apartamente construite după anul 2000.

Acesta este al doilea indice imobiliar disponibil pe piaţă, după cel al companiei de consultanţă Colliers care analizează doar oferta din Bucureşti. Site-ul imobiliare.ro a fost lansat în 1999 şi are 200.000 de vizitatori zilnic.

×
Subiecte în articol: economic