x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bucurestiul nu are artera comerciala

Bucurestiul nu are artera comerciala

21 Feb 2004   •   00:00

Bucurestiul este printre putinele capitale europene care nu are un pol al afacerilor.

Centrul Civic a avut sansa de a deveni inima comerciala a Capitalei, dar a intrat in anonimat cand Casa Poporului a devenit Palatul Parlamentului, iar centrul vechi e prafuit si sta sa pice la primul cutremur mai serios.
DANIELA IVAN

Magazine parasite, vitrine vopsite in alb, afise din metru in metru, care te imbie sa inchiriezi un spatiu comercial, o atmosfera pustie si dezolanta. Asa arata astazi Centrul Civic, in special in zona dintre Unirii si Parlament.

Chiria mica nu compenseaza vadul
Agentii imobiliari spun ca in aceasta zona este chiria cea mai mica din Capitala, insa nimeni nu se incumeta sa se infunde intr-un spatiu comercial pe unde nu prea trece lumea. "Pentru cine intreaba, chiria aici este 10 euro/mp, insa pentru cine vrea sa se mute, ea coboara la jumatate, insa nu exista clienti", spune un agent imobiliar. Daca ne intoarcem cu cativa ani in urma, aceasta zona era asaltata de investitorii care apreciau ca va deveni polul afacerilor, locul care dospeste banii. Insa transformarea Casei Poporului in Parlament, o cladire administrativa, a intors previziunile investitorilor si a scos din circuitul comercial aceasta artera.

Zona bancherilor
Nici cealalta parte a bulevardului, cea de la Unirii la Piata Alba Iulia, nu abunda in magazine comerciale, insa spatiile mari cu posibilitati moderne de amenajare au atras atentia bancilor care s-au cuibarit in aceasta parte a Capitalei. Este la moda sa ai un sediu aici, sa fii vazut de clienti. Aproape ca nu exista banca care se respecta sa nu aiba o filiala in aceasta zona. Majoritatea si-au cumparat aceste spatii, insa unele sunt si inchiriate. Aici chiria este intre 15-25 euro /mp.

Centrul vechi sta sa cada
Desi vechiul centru al Bucurestilor pastreaza inca farmecul si parfumul vremii, el nu poate sa mai fie, in starea in care este, o artera comerciala. Cu stradutele sale inguste si cu cladirile vechi, la parterul carora comerciantii vand mai de toate, spiritul targusorului de alta data este inca prezent. Insa, pe majoritatea cladirilor exista bulina rosie care avertizeaza ca la un cutremur major totul va deveni ruina.

Primaria vrea sa revigoreze zona istorica
Nici Primaria, nici proprietarii, atatia cati sunt, nu au bani ca sa consolideze cladirile, cu toate ca Primaria doreste sa revigoreze zona istorica. "Avem un proiect in valoare de 9 milioane de euro, bani de la BERD, cu care dorim sa revigoram o zona-pilot cuprinsa intre Lipscani, Selari, Setcari, Covaci, Smardan, Splaiul Independentei, Magazinul Victoria", spune Gheorghe Udriste, director in primarie si seful unitatii de implementare a proiectului. El adauga ca proiectul urmareste numai refacerea infrastructurii, adica a strazii si a zonelor de utilitati: lumina, telefon, apa. El spune ca problema cladirilor este mult mai complicata, fiindca inca nu este definit regimul juridic al multora dintre ele.

Cafenele si terase ca-n Occident
Primaria vrea ca vechiul centru sa se transforme intr-o zona pitoreasca, in care oamenii vin, se plimba, beau o cafea sau o bere, se relaxeaza. "Vrem sa apara terase ca-n Occident, cu scaune orientate catre strada, fiindca aceasta zona va fi total interzisa masinilor, va fi numai pentru pietoni", spune Udriste.

×
Subiecte în articol: economic zonă