x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bugatti ar putea fi "amendată" de UE cu 40.000 euro pentru poluarea fiecărei maşini. Află cât vor plăti Ferrari, Lamborghini, Maserati sau Rolls-Royce

Bugatti ar putea fi "amendată" de UE cu 40.000 euro pentru poluarea fiecărei maşini. Află cât vor plăti Ferrari, Lamborghini, Maserati sau Rolls-Royce

de Daniel Ionaşcu    |    19 Feb 2012   •   12:10
Bugatti ar putea fi "amendată" de UE cu 40.000 euro pentru poluarea fiecărei maşini. Află cât vor plăti Ferrari, Lamborghini, Maserati sau Rolls-Royce

Bentley ar putea plati 20.000 de euro sub forma de penalitati pentru fiecare automobil care intra in circulatie, potrivit planurilor Uniunii Europene (UE) de a limita emisiile de dioxid de carbon.

Situatia ar putea fi mult mai grea pentru Bugatti, masina preferata a bogatanilor planetei, al carui producator care ar putea cotiza suplimentar 40.000 de euro, conform planurilor Agentiei Europene de Mediu, citata de Financial Times.

Un Rolls-Royce ar putea fi penalizat cu 12.500 de euro, Maserati cu 18.000 de euro si Lamborghini cu 17.000 de euro.

Nu este, insa, clar daca aceste penalitati vor fi impuse, mai scrie publicatia.

Perspectiva acestor penalitati este cunoscuta inca din 2007, cand autoritatile europene au anuntat ca vor limita cantitatea de dioxid de carbon pe care o pot emite, colectiv, autovehiculele din UE.

Penalitati totale de 10 miliarde de dolari pentru constructori

Agentia Europeana pentru Mediu a calculat cat de aproape sunt producatorii auto de atingerea tintelor care vor fi introduse treptat din acest an. Scopul este reducerea emisiilor de dioxid de carbon de la 140 de grame pe kilometru, media actuala, la 130 de grame in 2015. Media actuala reprezinta jumatate din emisiile de 300 de grame de dioxid de carbon ale unor modele Bentley si un sfert din cele ale unei masini Bugatti.

Cei mai multi producatori mari s-au pregatit deja pentru a respecta tintele pe acest an, iar companii precum Toyota si PSA Peugeot Citroen sunt aproape de limitele din 2015.

Sectorul auto ar putea plati colectiv penalitati de zece miliarde de euro, daca majoritatea constructorilor nu se conformeaza, potrivit Agentiei pentru Mediu.

Companiile care produc mai putin de 10.000 de autovehicule pe an, intre care si multi constructori de masini de lux, pot aplica pentru obiective mai lejere sau pot corobora emisiile cu grupuri mai mari pentru a evita plata penalitatilor.

Chichitele care pot duce la evitarea platilor

Optiunea de calculare in comun inseamna ca emisiile Bentley, Lamborghini sau Bugatti ar putea fi adaugate celor ale grupului Volkswagen, care detine companiile si fabrica inclusiv modele precum Polo, cu emisii reduse. In mod similar, Rolls-Royce si Maserati si-ar putea calcula emisiile in comun cu grupurile care le detin, BMW si Fiat.

×