x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Buget 2017. De ce s-a supărat Dragnea atât de rău

Buget 2017. De ce s-a supărat Dragnea atât de rău

de Daniela Ivan    |    11 Ian 2017   •   19:40
Buget 2017. De ce s-a supărat Dragnea atât de rău
Sursa foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

Programul de guvernare gândit de PSD pentru 2017 pleacă de la venituri prognozate de 253 miliarde de lei, bani pe care s-au bazat în timpul promisiunilor electorale.

Dacă se pornea de la 234,8 miliarde de lei venituri în 2016, cât se estima, planurile lui Dragnea ar fi presupus o creştere de venituri de circa 8% pentru 2017, care, teoretic, ar fi putut fi îndeplinită printr-o mai bună colectare. Însă acum, PSD s-a trezit în faţă cu o altă realitate. Pentru a-şi onora promisiunile electorale aferente anului 2017 trebuie să realizeze un plus de venituri de 15%. În plus, cu un nivel mai jos al veniturilor prognozate, automat toate cheltuielile trebuie ajustate sau deficitul bugetar trebuie dus la 4-5% din PIB, imposibil de acceptat de către Uniunea Europeană.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, spune că dacă luăm în calcul toate măsurile aprobate de noul Guvern deficitul bugetar trece de 4,7% din PIB. “Măsurile PSD anunţate şi necompensate în niciun fel până acum totalizează cam 10 miliarde de lei. Asta înseamnă un deficit de 4,7% din PIB, ceea ce este de neacceptat”, a spus Ionuţ Dumitru. Acesta a explicat că nivelul foarte redus al încasărilor bugetare are două cauze. Prima este nivelul mare al evaziunii fiscale, şi aici este o pârghie pe care se poate apăsa şi ar fi foarte bine ca această evaziune să fie redusă. Cel de-al doilea motiv este că nivelul taxelor şi impozitelor este acum printre cele mai reduse din Europa.

„ Trebuie să fim sinceri cu noi. Am redus prea mult taxele pe consum. TVA de 19% este al doilea cel mai mic din Europa, dar dacă luăm în calcul că avem la unele produse şi TVA de 9% sau de 5%, atunci cota standard de TVA este 14%. De ce să mai stimulăm consumul dacă şi aşa acesta creşte prea repede?”, a explicat preşedintele Consiliului Fiscal.

Presiunile fiscale şi salariale vor afecta puternic bugetul de stat, creşterea economică va încetini, iar expectaţiile inflaţioniste se vor accentua în 2017, reiese dintr-o analiză KeysFin. "Presiunile de ordin fiscal şi salarial vor afecta puternic bugetul de stat, asta dacă nu se vor găsi soluţii de eficientizare a cheltuielilor bugetare. Guvernul va avea de ales între a face reforme, pentru a-şi putea onora promisiunile, sau a-şi extinde sursele de finanţare”, susţin analiştii de la KeysFin. (D. Ivan)

Birourile permanente au aprobat solicitarea lui Dragnea privind ancheta parlamentară. Vor fi zece zile de anchetă în care vor fi audiate mai multe persoane. În plus, liderul PSD vrea ca şi Curtea de Conturi să verifice condiţiile în care s-au făcut rectificările bugetare "pe plus" de Guvernul condus de Dacian Cioloş.

×