x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Buget credibil pentru banii FMI

Buget credibil pentru banii FMI

13 Noi 2009   •   00:00

Parlamentul României trebuie să treacă un "buget credibil", chiar şi în absenţa unui Guvern stabil, pentru a putea întruni condiţiile Fondului Monetar Internaţional (FMI). În caz contrar ţara noastră riscă alte amânări ale tranşelor de la instituţia internaţională.

"Trebuie să vedem detaliile amendamentele exacte ale bugetului înainte să decidem ce măsuri adiţionale vor fi luate", a spus Tony Lybek, şeful misiunii FMI în România, la un seminar din Bucureşti.
"Trebuie să ne uităm la compoziţia cheltuielilor, pentru a fi siguri că numerele au sens pentru noi", a continuat el. FMI a anunţat săptămâna trecută că va amâna plata următoarei tranşe din împrumutul de 13 miliarde de euro, planificată pentru decembrie, până ce un nou Guvern va fi format.

România a promis să menţină cheltuielile în frâu, astfel încât deficitul bugetului consolidat să fie de 7,3%, deşi economia ţării a scăzut cu 8,7% în al doilea trimestru din acest an, tăind veniturile la Finanţe. Erik Berglof, economistul-şef al Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care participă la pachetul de 20 de miliarde de euro împrumutat României de organismele internaţionale, a spus la acelaşi seminar că o întârziere de câteva săptămâni în următoarea tranşă "nu este semnificativă".

"Nu văd câteva săptămâni ca fiind absolut critice", a spus el. Circa 800 de milioane de euro din tranşa de 1,5 miliarde de euro urmau să ajungă la Trezoreria statului, fiind folosite pentru plata la timp a pensiilor şi bugetarilor. În lipsa banilor FMI, statul se va împrumuta la bănci, la o dobândă mai mare. Gheorghe Pogea (foto), ministrul interimar al Finanţelor, anunţa marţi că numai cheltuielile cu dobânzile sunt 1,5% din Produsul Intern Brut, ceea ce înseamnă 1,78 miliarde de euro.

×
Subiecte în articol: economic