x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bugetul sărăciei - Birocraţia, susţinută de la pensionari

Bugetul sărăciei - Birocraţia, susţinută de la pensionari

de Daniela Ivan    |    02 Feb 2009   •   00:00
Bugetul sărăciei - Birocraţia, susţinută de la pensionari

Guvernul Boc trage pe bugetul de pensii pentru a ţine în frâu deficitul bugetului general consolidat. Aşa rezultă din Proiectul de buget trimis de Finanţe la patronate şi sindicate, ce indică un deficit al bugetului general consolidat de 2,286%, în timp ce bugetul de stat are un deficit de 3,25%.



Limitarea deficitului bugetului general consolidat (ce include atât bugetul de stat, cât şi bugetul de pensii, alături de alte bugete mult mai mici) la 2% din Produsul Intern Brut este o condiţie obligatorie pentru menţinerea echilibrului în economie şi pentru obţinerea unei finanţări externe de la Uniunea Europeană. Deci, de necomentat. Însă şurubul cheltuielilor se strânge foarte mult la bugetul de pensii şi se lasă mult mai larg la bugetul de stat.

CU DATELE PE MASĂ

Bugetul de stat prevede cheltuieli de 94,5 miliarde de lei şi venituri de 75,68 miliarde de lei, de unde rezultă un deficit (o diferenţă de bani pe care statul trebuie să o împrumute de pe piaţa internă sau externă) de 18,82 miliarde de lei. Asta înseamnă 3,25% din PIB, dacă luăm în calcul PIB estimat de Finanţe la 579 miliarde de lei. Din acest buget sunt plătiţi profesorii, doctorii, dar şi toată directorimea din ministere. Să nu uităm că însuşiI premierul Boc a dat exemple năucitoare de salarii pe care le câştigă unii funcţionari din ministere.

De exemplu, veniturile directorilor generali din ministere se ridică până la 20.000 de lei prin includerea unor prime şi sporuri. Cu toate astea, premierul va menţine suficiente prime şi stimulente care să umfle deficitul bugetar la 3,5%. Un exemplu este clar, indemnizaţia de conducere, ce se ridică la maximum 50% din salariu. Aceasta va ră­mâ­ne, dar va fi acordată pe baza unor criterii foarte precise şi clare de şeful instituţiei publice. Ca şi cum un şef incompetent poate fi menţinut fără indemnizaţie de conducere!

Deşi bugetul de asigurări so­ciale are un surplus de 221,4 milioane de lei, Guvernul a decis majorarea CAS-ului şi creşteri mizere ale pensiilor în plină criză financiară. Acest buget are venituri de 40,13 miliarde de lei şi cheltuieli de 39,909 miliarde de lei. Dacă includem aici şi bugetul fondului de accidente de muncă, bugetul asigurărilor sociale de stat ar urma să înregistreze în acest an un excedent de 461,2 milioane de lei. Cu toate astea, pensiile cresc cu numai 3% în martie şi cu 2% în octombrie.

Deficit de 2,286%
Proiectul de buget trimis către partenerii so­ciali mai prevede şi alte surprize. Deficitul bu­getului general consolidat anunţat de Guvern la 2% din PIB este de fapt de 2,286%. Calculele arată că bugetul general consolidat prevede cheltuieli totale de 205,52 miliarde de lei şi ve­nituri de 218,756 miliarde de lei. Din resur­sele bugetare totale, 48,05 miliarde de lei  sunt alocate pentru bugetele locale, 39,96 mi­liarde de lei pentru bugetul de asigurări so­ciale, 1,62 miliarde de lei vor fi cheltuieli din bugetul de ?omaj, 15,996 miliarde de lei pentru Fondul naţional unic de asigurări so­ciale de sănătate, 13,13 miliarde de lei repre­zin­tă autofinanţare, iar 5,5 miliarde de lei sunt cheltuieli pentru alte bugete. În plus, bu­getul de stat prevede cheltuieli de 94,5 mili­arde de lei.

Creşte CAS-ul
Contribuţiile plătite de angajator şi angajat vor creşte cu 3,3 puncte procentuale, revenind la nivelul aplicat în primul semestru al anului 2008, a anunţat premierul Boc. CAS plătită de angajat, indiferent de natura condiţiilor de muncă, va fi majorată cu un punct procentual, de la 9,5% la 10,5%, iar angajatorii vor achita între 20,8% şi 30,8% din venitul brut al angajaţilor începând cu 1 februarie. În contribuţia individuală de asigurări sociale este inclusă şi cota de 2% aferentă fondurilor private de pensii. Plafonarea contribuţiei la fondurile de pensii private obligatorii la 2% în 2009 va reduce cu peste 80 milioane de euro suma virată în conturile celor patru milioane de persoane înscrise la acest sistem, dar vor rămâne în fondul de pensii al statului.

×
Subiecte în articol: economic miliarde