x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bulgaria ameninţă iar că abandonează South Stream. România ajunge, din nou, obiect de şantaj energetic în disputa cu Rusia

Bulgaria ameninţă iar că abandonează South Stream. România ajunge, din nou, obiect de şantaj energetic în disputa cu Rusia

de Daniel Ionaşcu    |    05 Iun 2012   •   12:36
Bulgaria ameninţă iar că abandonează South Stream. România ajunge, din nou, obiect de şantaj energetic în disputa cu Rusia

Bulgaria este gata sa renunte la gazoductul South Stream, nemultumita de rentabilitatea economica a proiectului si de faptul ca rusii vor scaderea taxelor de tranzit, chiar daca recent Sofia a obtinut cu o reducere de 11% la pretul gazelor, scrie cotidianul economic rus Kommersant.

Publicatia comenteaza noile obstacole aparute in calea conductei. In primul rand, Sofia este nemultumita de valoarea mica a taxelor de tranzitare a gazelor, in pofida promisiunii concernului rus de gaze Gazprom de a reduce pretul la livrarile sale catre Bulgaria cu 11%. Daca partile nu vor ajunge la un acord, Bulgaria ar putea fi inlocuita cu Romania, desi in acest caz costurile proiectului ar creste, mai scrie ziarul mentionat.

Delyan Dobrev, noul ministru al Economiei, Energiei si Turismului din Bulgaria, a anuntat luni ca Sofia nu va semna pana la 15 noiembrie acordul privind constructia South Stream. Gazoductul urma sa transporte gaze naturale din Rusia in Europa pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina. Din Bulgaria, se va deschide un brat nordic, care va trece prin Serbia, Ungaria si Austria, pana la Baumgartden. Rusii mai vor sa exporte gaze prin ele si catre Croatia si Bosnia.

Un alt brat, sudic, ar trebui sa tranziteze Grecia, Marea Mediterana si Italia, patria-mama a partenerilor de la Eni.

Termenul de 15 noiembrie fusese fixat de catre presedintele Vladimir Putin pentru Gazprom. Putin anunta zilele trecute ca inceperea constructiei conductei ar urma sa se produca in luna decembrie a acestui an.

In contrapartida, Alexei Miller, seful Gazprom, a declarat azi ca Gazprom va incepe constructia South Stream cu doua conducte paralele ce au fiecare capacitate de cate 15,5 miliarde de metri cubi. In total, gazoductul ar trebui sa faca posibil tranzitul anual a 63 miliarde de metri cubi.

Dupa adaugarea de noi parteneri la finele anului trecut, actionariatul South Stream arata asa: Gazprom - 50%, ENI - 20%, Wintershall si Electricite de France - cate 15%.

Tratative pe banda
Bulgaria a respins deja doua proiecte energetice majore cu Rusia - centrala nucleara de la Belene si oleoductul Burgas-Alexandroupolis. Referitor la South Stream, Dobrev a spus ca negocierile continua, dar Bulgaria nu este gata sa semneze acordul pentru ca Rusia "a avansat noi cereri fata de modelul financiar al South Stream, inainte de a aplica discountul promis la livrarile de gaze". Oficial nu s-a mentionat despre ce este vorba, dar o sursa apropiata dosarului negocierilor a declarat, sub rezerva anonimatului, ca Rusia insista cu privire la reducerea tarifelor de tranzit pe tronsonul bulgar al viitoarei.

Politica zaharelului
In luna mai, Gazprom a convenit cu Bulgaria asupra unei reduceri de 11% a preturilor la gazele ruse. Aceasta ar fi trebuit aplicata inca de la 1 aprilie 2012. Anul trecut, Bulgaria oricum a platit mult mai putin decat Romania la gazele ruse, respectiv 390 de dolari pe mia de metri cubi de gaze.

"Interesele noastre sunt diametral opuse", a declarat profesorul Atanas Tasev, reprezentant al Forumului energetic din Bulgaria. El a subliniat ca in timp ce rusii vor tarife de tranzit reduse, "noi le vrem mai mari". In opinia sa, "situatia este delicata". Daca in timpul apropiat Compania bulgara de energie nu va ajunge la un acord cu Gazprom, locul Bulgariei in South Stream ar putea fi luat de Romania, care insista demult sa intre in proiect - mai crede Tasev.

"Daca Putin le-a spus sa inceapa constructia South Stream pana la sfarsitul acestui an, ei /cei de la Gazprom/ vor demara lucrarile pe un alt traseu, in ciuda faptului ca trecerea South Stream prin Romania va fi mai costisitoare decat prin Bulgaria", a mai afirmat expertul.

Divide et impera
In luna aprilie premierul maghiar Viktor Orban a afirmat ca grupul MOL se retrage din consortiul Nabucco, care este principalul contracandidat al South Stream.

'Nu sunt expert, nu cunosc detaliile, dar am vazut ca chiar si compania ungara MOL paraseste proiectul. Nabucco este in pericol", declara Orban la Bruxelles, intr-o intalnire cu presa. MOL a precizat ulterior ca exista multe incertitudini greu de ignorat in jurul proiectului Nabucco. "Intamplator", cel mai mare actionar la MOL este acum statul maghiar, cu 26,8% din actiunile MOL. O cota de 21% a fost rascumparata anul trecut de catre stat de la gigantul rus Surgutneftegaz cu 1,88 miliarde de euro. Anterior, compania rusa - despre care se spune ca Vladimir Putin detine o treime, preluase actiunile in 2009 de la OMV, cu 1,4 miliarde de euro. OMV a incercat sa preia ostil MOL, insa a esuat iar statul a declarat compania de importanta strategica pentru interesele tarii.

Orban s-a intalnise in jurul aceleiasi date la Budapesta cu Alexei Miller, directorul general al Gazprom. Miller si Orban au subliniat atunci importanta South Stream, care satisface interesele strategice ale ambelor tari, potrivit Gazprom.

Anterior, Gazprom a semnat acorduri cu fiecare stat de pe traseul conductei, detinand inclusiv o cota de 50% din centrul de depozitare de la Baumgartden, restul fiind proprietatea OMV.

Romania ca moneda
Nu este prima oara cand ambele parti folosesc Romania ca moneda de "santaj" in privinta South Stream. In 2009, oficiali de nivel inalt ai Gazprom discutau la Bucuresti cu Adriean Videanu, ministrul Economiei de atunci, "invitatia" facuta de colosul rul pentru ca Transgaz sa participe la realizarea South Stream. In fapt nu se stie daca se cereau date despre zona economica exclusiva a Romaniei din Marea Neagra sau tot teritoriul, insa ambiguitatea le-a folosit rusilor pentru a forta mana Bulgariei. Pe atunci, vecinii nu erau prea deschisi pentru South Stream din cauza ca Gazprom dorea sa fie proprietarul conductei de transport iar legislatia bulgara arata ca doar o companie de stat locala poate detine magistrale de transport. Acum bulgarii nu vor sa piarda bani din tranzit, asa ca forteaza grupul rus sa ia in considerare un traseu prin Romania, mult mai costisitor. Pe de alta parte, Romania este o destinatie ideala pentru Gazprom, pentru ca s-ar scurta traseul catre Ungaria si avem si mari capacitati de stocare a gazelor naturale, ceva ce nici Bulgaria, nici Serbia, Ungaria nu au.

De altfel, in 2009 Romgaz a semnat un "parteneriat" cu Gazprom pentru construirea unei companii mixte cu gigantul rus, in care fiecare companie sa detina participatii egale. “Maretele' planuri anuntate atunci includeau realizarea a 10 depozite de gaze cu o capacitate totala de 4-6 miliarde de metri cubi. Din acestea 2 miliarde ar fi trebuit sa fie doar la Roman-Margineni. La randul ei aceasta este o “ciorba reincalzita', proiectul fiind amintit public de cativa ani incoace fara niciun rezultat. Statul visa atunci ca Gazprom sa furnizeze gaze naturale ieftine si unor termocentrale pe care urma sa le construiasca impreuna cu Romgaz, prin compania mixta.

Alta data cand Bulgaria nu mai vedea "viabilitatea" South Stream, rusii au semnat cu Turcia pentru trecerea gazoductului prin prin aceasta tara.

In 2010, grupul Eni avansa ideea de fuziune a gazoductelor Nabucco si South Stream, cel putin pe o bucata a traseului.

Cum reduci factura de la Gazprom
In februarie, PGNiG, compania nationala de gaze din Polonia, a dat in judecata gigantul rus Gazprom la tribunalul international de la Stockholm, pentru a obtine reducerea pretului la gazele naturale importate din Rusia. Mai multe companii de utilitati din Europa au cerut concesii de la Gazprom, dupa ce preturile mari le-au determinat sa reanalizeze contractele pe termen lung cu Gazprom astfel incat sa ceara o "bursa" a gazelor, cu un pret spot, fara mecanisme si formule care sa lege pretul de cotatiile titeiului pe burse.

Uniunea Europeana a demarat acum cateva luni o ampla investigatie impotriva Gazprom si a partenerilor sai in privinta practicilor comerciale ale acesteia. Intre companiile investigate se afla si OMV, care detine in tara noastra Petrom. De asemenea, in Romania, Consiliul Concurentei va incepe in acest an o investigatie sectoriala pentru a cunoaste piata gazelor.

×