x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bulgaria şi România vor contesta propunerea CE referitoare la pescuitul de calcan

Bulgaria şi România vor contesta propunerea CE referitoare la pescuitul de calcan

06 Oct 2009   •   00:00

Bulgaria şi România vor contesta propunerea Comisiei Europene privind diminuarea cu 25% a cantităţii de calcan care va putea fi pescuit anul viitor în apele Mării Negre, la 76 de tone, comparativ cu 2009, potrivit ministrului bulgar al Agriculturii, Miroslav Naidenov.



Cele două state vor adopta o poziţie comună referitoare la efectivele de calcan din Marea Neagră, pe care o vor prezenta instituţiilor europene, a declarat Naidenov, după o şedinţă extraordinară a Consiliului UE pentru Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles, potrivit postului public de radio din Bulgaria.

Comisia Europeană a propus României şi Bulgariei să diminueze cu 25% cantitatea de calcan care va putea fi pescuit anul viitor în apele Mării Negre, la 76 de tone, comparativ cu 2009, şi să menţină la 12.750 de tone capturile maxime de şprot.

Cantitatea propusă de Comisie pentru şprot nu va fi repartizată pe cote, însă cea referitoare la calcan va fi împărţită egal între Bulgaria şi România.
Propunerile sunt bazate pe recomandările făcute de două grupuri importante de cercetători piscicoli din zona Mări Negre şi pe analizele Comitetului Stiinţific, Tehnic şi Economic pentru Pescuit al Comisiei Europene.

Prin aceste măsuri, Comisia urmăreşte refacerea populaţiilor epuizate şi asigurarea activităţii în domeniul pescuitului pe termen lung.
Pentru refacerea populaţiei de calcan, Comisia cere interzicerea exploatării acestei specii în intervalul 15 aprilie-15 iunie, un diametru de 400 de milimetri pentru ochiurile plaselor de pescuit şi menţinerea la 45 de centimetri a lungimii minime admise pentru prinderea calcanului.
Mediafax

×
Subiecte în articol: economic