x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Burduja: Uniunea Europeană este cea mai mare șansă de dezvoltare pentru România

Burduja: Uniunea Europeană este cea mai mare șansă de dezvoltare pentru România

de Redacția Jurnalul    |    26 Oct 2023   •   19:53
Burduja: Uniunea Europeană este cea mai mare șansă de dezvoltare pentru România

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a întâlnit, miercuri și joi, cu patru comisari ai Uniunii Europene (UE), la Bruxelles. Burduja a subliniat că UE este șansa de dezvoltare a României.

Sebastian Burduja s-a întâlnit la Bruxelles cu patru comisari europeni: Kadri Simson, comisar european pentru energie, Wopke Hoekstra, comisar european pentru politici climatice, Adina Vălean, comisar european pentru transporturi și Didier Reynders, comisar european pentru justiție și concurență. Ministrul Energiei s-a întâlnit, totodată, cu Celine Gauer, coordonatoarea PNRR la nivel european.

Burduja spune că a discutat și a obținut sprijin în legătură cu producția de energie electrică pe bază de cărbuni și mineritul de pe Valea Jiului.

„Uniunea Europeană este cea mai mare șansă de dezvoltare pentru România. Avem datoria să apărăm interesele românilor și să respectăm regulile clubului select în care am fost acceptați din 2007. Cu aceste gânduri am venit la Bruxelles, unde, miercuri și joi, am avut un maraton de întâlniri. Concluzia generală: sprijin și deschidere din partea Comisiei Europene față de toate temele ridicate. Este și o promisiune îndeplinită: am spus că voi veni aici în luna octombrie pentru discuții directe privitoare la viitorul mineritului în Gorj și Hunedoara”, a transmis ministrul.

Burduja mai spune că importanța pe care România o acordă sectorului energetic este recunoscută și susținută la nivel european. „Am expus pregătirile pentru iarnă și am detaliat sprijinul nostru constant față de frații noștri de peste Prut. Totodată, am susținut programul nuclear civil românesc, sursă de energie sigură, competitivă și curată. Toate acestea au susținerea deplină a Comisiei Europene”.

Ministrul Energiei a transmis că a explicat „măsurile de sprijin pentru cetățeni și companii, inclusiv schema de compensare-plafonare, valabilă până în martie 2025. Astfel de măsuri de protecție a consumatorilor pot și trebuie să continue”, spune el.

Un alt subiect discutat la Bruxelles a fost legislația pentru energie eoliană offshore. Comisia va sprijini cu „bune practici pentru accelerarea proiectelor, astfel încât din 2032 să avem primele centrale eoliene în Marea Neagră”.

Legat de PNRR, Burduja spune că au fost expuse eforturile României de a îndeplini toate jaloanele la timp, inclusiv accelerarea reformelor și investițiilor. „Vom ține pedala de accelerație apăsată la maxim”.

Cele mai complexe discuții au vizat perspectivele exploatării cărbunelui în Valea Jiului și la Complexul Energetic Oltenia.

„Am căutat soluții echilibrate și am găsit deschidere pentru dialog, pe baza unor argumente concrete. Transelectrica va face pe parcursul următorului an un studiu de adecvanță a sistemului energetic național, care ne va furniza datele necesare pentru continuarea negocierilor cu Comisia Europeană. Am susținut ferm că nu putem renunța la producția de energie electrică pe bază de cărbune fără a pune altceva în loc. Discuțiile vor continua la nivel tehnic”.

„Ne dorim cu toții energie verde pentru România, dar înainte de orice avem nevoie de energie sigură”.

În urma discuțiilor de la Bruxelles, România a primit asigurări în ceea ce privește sprijinul Comisiei Europene pentru construirea unui cadru solid de dezvoltare energetică durabilă și sigură:

„Nu promit niciodată ceea ce nu știu sigur că pot să fac, dar plec de la Bruxelles fiind convins că există speranță pentru viitorul sectorului energetic românesc. Ne dorim cu toții energie verde pentru România, dar înainte de orice avem nevoie de energie sigură. Aceasta este prioritatea zero a mandatului meu de ministru”, a mai adăugat Sebastian Burduja.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Sebastian Burduja energie dezvoltare