x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bursa de Valori București s-a prăbușit săptămâna trecută

Bursa de Valori București s-a prăbușit săptămâna trecută

14 Mar 2020   •   20:20
Bursa de Valori București s-a prăbușit săptămâna trecută

Cu toate cele cinci şedinţe de tranzacţionare pe minus, Bursa de la Bucureşti a încheiat o săptămână în care indicele principal BET s-a prăbuşit cu 17,6%, acesta fiind cel mai abrupt declin de la Ordonanţa 114 încoace, adică din decembrie 2018.

Pentru unii investitori, cei care au intrat într-o zonă incertă, adică a presupunerilor privind anvergura economică a gripei şi care au introdus ordine agresive de vânzare în piaţă, săptămâna a fost una de coşmar, în timp ce pentru alţii, printre care cel mai probabil şi investitori de calibru precum fonduri de pensii, preţurile scăzute ale acţiunilor au permis restructurarea portofoliului.

Lichiditatea a fost peste media acestui an, remarcându-se şedinţele de tranzacţionare din din 9 şi 12 martie când rulajul de tranzacţionare a depăşit 100 de milioane de lei. Întrebarea investitorilor este ce urmează, dar brokerii şi analiştii cu care a discutat Ziarul Financiar spun că este extrem de greu, dacă nu imposibil, de anticipat dinamica indicelui BET în perioada următoare.

„Cred că durata şi intensitatea scăderilor depinde în special de cum se va desăşura scenariul epidemiologic legat de coronavirus. În momentul curent sunt destul de multe necunoscute”, spune Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville.

Cristian Tudorescu, consultant financiar şi cofondator Investors Club, consideră că investitorii de la Bucureşti, odată cu intrarea bursei în bear market pe 12 martie 2020, adică prăbuşire de peste 20% faţă de maximul post criză de la finalul lunii ianuarie din 2020, au intrat într-o zonă de presupuneri privind anvergura economica a ce se întâmpla la acest moment, pentru a îşi calibra eventuale intrări treptate la cumpărare. “Încă nu ştim dacă şocul economic va dura 1 lună, 2 luni, sau mai mult”.

Vineri, deşi schiţase o tendinţă de revenire în sensul în care a deschis pe plus, fiind corelată cu pieţele externe, bursa românească a închis în scădere cu 0,85%.

Mediafax

×
Subiecte în articol: bursa bvb