x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Un nou maxim istoric marţi la BVB: Indicele BET creşte cu 0,9%

Un nou maxim istoric marţi la BVB: Indicele BET creşte cu 0,9%

de Redacția Jurnalul    |    09 Ian 2024   •   21:07
Un nou maxim istoric marţi la BVB: Indicele BET creşte cu 0,9%

Indicele de referinţă BET al Bursei de la Bucureşti s-a apreciat cu 0,9% în şedinţa de marţi,ajungând în a cincea zi de tranzacţionare din acest an la o nouă valoare istorică, de 15.610 puncte, arată datele agregate de Ziarul Financiar de la BVB.

Dinamica acestuia a fost determinată în principal de avansul acţiunilor Sphera Franchise Group (3,1%), Aquila Part Prod (3%), TeraPlast Bistriţa (2,3%), Transport Trade Services (2,2%), OMV Petrom (2%), Hidroelectrica (1,6%), Transelectrica (1,3%) şi Nuclearelectrica (1,2%).

De altfel, Hidroelectrica, TTS şi Aquila au atins în urma evoluţiilor de marţi noi maxime istorice, în timp ce Petrom, Nuclearelectrica, Banca Transilvania şi Digi s-au apropiat de valorile record înregistrate la finele anului trecut, iar Sphera Franchise Group se află la o valoare nemaiatinsă din vara anului 2018.

Acţiunile Hidroelectrica se apreciază de patru sesiuni la rând, având un avans de 5,8% până acum în 2024. Pentru investitorii care au subscris acţiuni H2O cu discount în IPO-ul din iulie 2023, randamentul la zi este de peste 34%, în timp ce câştigul pentru cei care au cumpărat acţiuni în ultimele zile ale ofertei este de peste 30%, conform calculelor realizate de ZF.

Cu excepţia indicelui BET-FI, care include cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea şi care a scăzut marţi cu 0,4%, toţi ceilalţi indici au închis şedinţa pe plus, cel mai mare avans avându-l BET-NG, indicele companiilor din energie, respectiv 1,2%.

Lichiditatea totală s-a ridicat la 74,9 mil. lei, cele mai tranzacţionate acţiuni fiind Petrom (16,5 mil. lei), Hidroelectrica (11,4 mil. lei) şi Romgaz (5,2 mil. lei). De la începutul lui 2024, Bursa de la Bucureşti are un randament de 1,56%, consemnând până acum două sesiuni de scădere şi trei de creştere, arată datele BVB.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: bursa indice bet