x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Burse - Ţiţeiul se apropie de 150 dolari barilul

Burse - Ţiţeiul se apropie de 150 dolari barilul

12 Iul 2008   •   00:00

Preţul petrolului a urcat ieri pe bursele internaţionale cu peste 5 dolari, pînă la 147 de dolari pentru un baril din "aurul negru", pe fondul tensiunilor geopolitice dintre Iran, pe de o parte, şi SUA şi Israel, pe de altă parte.



Preţul petrolului a urcat ieri pe bursele internaţionale cu peste 5 dolari, pînă la 147 de dolari pentru un baril din "aurul negru", pe fondul tensiunilor geopolitice dintre Iran, pe de o parte, şi SUA şi Israel, pe de altă parte. Potrivit presei internaţionale, alte cauze mai sînt temerile privind securitatea exporturilor din Nigeria, dar şi o eventuală scădere a producţiei în Brazilia. În plus, şocurile de pe piaţa imobiliară americană încă se mai simt, Guvernul american luînd în considerare o preluare a companiilor Fannie Mae şi Freddie Mac dacă problemele financiare ale acestora se vor agrava, într-un plan ce nu va lăsa acţionarilor nimic.

Ţiţeiul destinat pieţei americane ajunsese la un nou maxim istoric de 145,98 dolari pe baril. Preţul petrolului Brent, extras din Marea Nordului şi tranzacţionat pe bursa de la Londra, a avansat cu 4,25 dolari, pînă la nivelul de 146,28 dolari pe baril. Creşterile de vineri survin majorării cotaţiilor internaţionale de joi, cînd barilul a înregistrat o creştere de 5,6 dolari. Preţul petrolului a crescut cu 100% faţă de anul trecut. Primele efecte ale creşterii preţurilor sînt scumpirile de carburanţi, urmate de creşterea preţului la gazele naturale. Petrom a majorat tarifele practicate la combustibili de zece ori de la începutul anului, unele sortimente fiind mai scumpe cu 18%. O dată cu creşterea la carburanţi se măresc şi costurile de transport ale alimentelor, ceea ce se traduce în scumpiri cel puţin pînă se ajunge la noua recoltă.

×
Subiecte în articol: economic dolari