În goana disperată după venituri bugetare, Cabinetul Boc pregăteşte eliminarea drepturilor de autor, o decizie care loveşte în plin profesiile liberale. Măsura aberantă a Cabinetului Boc pune în pericol libertatea de exprimare şi dreptul de creaţie, cei mai afectaţi fiind jurnaliştii şi oamenii de cultură. Efectul pentru buget este practic zero deoarece drepturile de autor sunt impozitate.
Guvernul ar putea să elimine remuneraţiile plătite sub formă de drepturi de autor, ca măsură anticriză menită a salva economia românească şi de a majora încasările bugetare. Salvarea se face pe spinarea şi buzunarul a circa 37.000 de persoane care sunt plătite în baza Legii drepturilor de autor, potrivit datelor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Administrare Fiscală. Mass-media ar fi printre domeniile cele mai lovite de suspendarea plăţii drepturilor de autor, adoptarea acestei prevederi punând în pericol exercitarea profesiei de jurnalist. Această nouă diversiune a Cabinetului Boc, lansată cu prilejul unor consultări cu sindicatele şi patronatele, face parte din pachetul de lovituri aplicat în general intelectualilor, deschis de Ordonanţa neconstituţională a cumulului pensie-salarii. Este evident că acest Cabinet are ca deviză "ciocu’ mic".
DISCUŢIE NEREPREZENTATIVĂ
Eliminarea drepturilor de autor şi revizuirea Legii care funcţionează de peste un deceniu au fost discutate la întâlnirea sindicaliştilor cu reprezentanţii Finanţelor şi au fost făcute publice de Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Cartel Alfa. Cabinetul Boc începe să-şi facă un obicei din faptul de a discuta decizii importante pentru o breaslă cu sindicate nereprezentative. Cartel Alfa, prezentă la discuţiile cu Cabinetul Boc nu reprezintă interesele mass-media. În schimb, Clubul Român al Presei, alte organizaţii profesionale ale creatorilor, nu au participat la discuţiile cu Guvernul. "Guvernul ar putea adopta în februarie o ordonanţă de urgenţă prin care să elimine remunerarea sub formă de drepturi de autor", a declarat preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu. Ideea îi aparţine lui Sorin Blejnar, şeful ANAF, finul lui Ghiţă Falcă, la rândul său finul preşedintelui Traian Băsescu. Ordonanţa ar urma să elimine ceea ce guvernanţii consideră "salarii mascate". Drepturile de autor sunt impozitate cu 16% cota unică a impozitului pe venit după ce se aplică o deducere de 40% pentru materialele folosite în conceperea operei care face obiectul drepturilor de autor. În cazul salariilor, pe lângă impozitul de 16% se aplică o serie de contribuţii ale angajatorului şi angajatului (contribuţii la asigurările de sănătate, la asigurările sociale etc.). Legea drepturilor de autor permite însă celor care au încheiate astfel de contracte să facă plăţi către asigurările de sănătate sau sociale.
Hossu a precizat că Guvernul Boc este îngrijorat de faptul că tentaţia de a plăti impozite mai mici împinge tot mai multe firme din România să-şi plătească angajaţii cu salariul minim trecut pe cartea de muncă şi restul de bani prin alte forme de plată, precum drepturi de autor, microîntreprinderi sau persoană fizică autorizată (PFA) sau chiar "la plic". Din datele centralizate de ANAF, reiese că 61,5% din fişele fiscale depuse de angajatori la Fisc în 2007 cuprindeau venituri pe cartea de muncă la nivelul salariului minim pe economie.
Hossu este contrazis chiar de vicepreşedintele său, Petru Dandea, care susţine că este vorba de fapt de o măsură fiscală, referitoare la eliminarea impozitelor pe drepturile de autor. "Una din măsuri era neimpozitarea contractelor pe drepturi de autor pentru anul 2009 şi credem că şi premierul, şi ministrul Finanţelor au înţeles precis despre ce este vorba", susţine acesta. Încă o dovadă că se discută cu cei care nu au putere de reprezentativitate în acest domeniu.
CE A ÎNŢELES BOC?
Premierul Emil Boc susţine că eliminarea drepturilor de autori urmează să fie analizată.
Primul-ministru Emil Boc a declarat, sâmbătă, la Cluj, că o decizie privind emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să anuleze posibilitatea salarizării prin contract de drepturi de autor nu a fost luată încă. Premierul a spus, pentru un post local din Cluj, că propunerea va fi analizată şi apoi prezentată din nou sindicatelor. "A fost o discuţie, împreună cu sindicatele şi patronatele, pe această temă. Urmează să facem o analiză, la nivelul Guvernului. O vom rediscuta cu patronatele şi sindicatele şi vom vedea la ce soluţie vom ajunge. Deocamdată a fost ridicată tema, dar nu a fost luată nici o decizie, urmând să se facă o analiză în acest sens", a spus Boc.
LOBBY
Rodica Pârvu, directorul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, afirmă că şi în forma actuală, legea a adus mulţi bani la buget şi ea nu ar trebui desfiinţată. Legea drepturilor de autor a fost emisă în conformitate cu aquisul comunitar încă din anul 1996 şi reglementează o arie foarte vastă: activităţile intelectuale în domeniul literar, artistic sau ştiinţific, scrierile publicistice, cursurile universitare, manualele, compoziţiile muzicale, operele cinematografice şi fotografice, sculptura, gravura, designul, operele de arhitectură, hărţile şi desenele topografice sau geografice. Paradoxal, în urmă cu câteva săptămâni, Cabinetul Boc prezenta contractele de drepturi de autor ca soluţie pentru ieşirea din criza Ordonanţei neconstituţionale a cumulului de pensii cu salarii. Grăbit să facă rost de bani Guvernul a interzis cumului pensiei cu salariul pentru bugetari. Decizia luată în pripă a lovit într-o largă categorie de bugetari săraci: profesori, medici, actori, dar şi în foşti poliţişti sau militari care n-au revenit în sistem, ci s-au angajat, tot la stat, ca funcţionari sau profesori. Până ca Ordonanţa să fie declarată neconstituţională, Boc găsise soluţia contractelor de drepturi de autor pentru rezolvarea nedreptăţii. Acum acelaşi Cabinet Boc vrea să suspende de tot drepturile de autor.
Citește pe Antena3.ro