x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Câciu: România a avut cea mai ridicată pondere a investițiilor productive în PIB din ultimii 11 ani

Câciu: România a avut cea mai ridicată pondere a investițiilor productive în PIB din ultimii 11 ani

de Redacția Jurnalul    |    31 Mai 2024   •   13:45
Câciu: România a avut cea mai ridicată pondere a investițiilor productive în PIB din ultimii 11 ani

România a avut cea mai ridicată pondere a investițiilor productive (Formării brute de capital fix) în PIB din ultimii 11 ani, afirmă Adrian Câciu, citând datele publicate de Eurostat privind dinamica investițiilor în anul 2023.

Conform datelor oficiale Eurostat, investițiile productive în economia românească au reprezentat în anul 2023 o sumă agregată de 87,3 miliarde euro, adică 26,9% din PIB (locul 2 în UE27, după Cehia, cu 27,0% din PIB), arată ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Conform lui Adrian Câciu, sunt investiții productive mai mari cu 13 miliarde euro decât în anul 2022 și cu 70% mai mari decât în timpul guvernării de dreapta din anul 2020.

„Este rezultatul unei Viziuni pentru România bazate pe investiții, este rezultatul investițiilor publice record de 94 miliarde lei (finanțate din buget și fonduri externe, inclusiv PNRR) și al investițiilor private, stimulate și prin scheme de ajutor de stat, garanții și contragaranții, facilități subvenții și alte ajutoare. Anul 2023 a fost anul modelului economic bazat pe investiții, așa cum arată și BNR a avut un parcurs remarcabil, o premieră în ultimii ani, o contribuție la cresterea economica de 3,6 puncte procentuale, peste cea a consumului populației, de 2,2 puncte procentuale”, arată ministrul.

„Vom continua”, adaugă Câciu: „În anul 2024 sunt alocate prin buget investiții publice record de 120 miliarde lei, duble față de momentul intrării PSD la guvernare în anul 2021. Vom stimula investițiile private cu valoare adăugată medie și ridicată prin noi scheme de ajutor, întorcând în economie de 3 ori mai mult decât guvernarea de dreapta din perioada 2020-2021. Doar așa vom obține în acest an a doua cea mai mare creștere economică din UE. Doar printr-un parteneriat real cu mediul privat și remunerarea corectă a muncii vom atinge în 4-5 ani un PIB de circa 500 miliarde euro (de la 325 miliarde euro în anul 2023) și vom deveni cea mai puternică economie din Europa Centrală și de Est, în ceea ce privește PIB / locuitor la paritatea puterii de cumpărare”.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: caciu investitii productive