x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Caldura - Scad vanzarile de centrale

Caldura - Scad vanzarile de centrale

de Adrian N. Ionescu    |    29 Sep 2006   •   00:00
Caldura - Scad vanzarile de centrale

Producatorii de centrale termice "de perete" continua tactica ieftinirilor si cresc oferta de centrale mai performante, "in condensatie". Cresterea preturilor la gaze si restrictiile puse celor care vor sa se debranseze sunt obstacole pentru dezvoltarea acestei afaceri.

Tactica descurajarii de catre autoritati a utilizarii centralelor "de perete" (murale) de incalzire afecteaza si pe cei care au apucat sa investeasca in astfel de sisteme. Cand si cand mai apare cate un ordin menit sa adauge un argument in plus "contra" debransarii.

RECLAMATII. Cititorii s-au plans Jurnalului National de efectele abuzive ale Ordinului 255/2006 al Autoritatii Nationale de Reglementare a Serviciilor Publice de gospodarire Comunala (ANRSC). Autoritatea abroga o prevedere a unui ordin propriu anterior, prin care apartamentele care aveau centrale proprii erau scutite de plata caldurii care le-ar veni de la tevile de distributie ale blocului. Scutirea era aplicata daca respectivii beneficiari ai caldurii blocului ar fi izolat, pe cheltuiala proprie, tevile comune din zona apartamentelor lor. Abrogarea amintita face din investitia respectiva o donatie involuntara.

"Vina apartine asociatiilor de proprietari, pentru ca articolul din ordin care a fost abrogat se refera la facturarea individuala a abonatilor, si nu la cea a intregii asociatii de proprietari", explica Iulian Bindoiu, director tehnic si licentiere al ANRSC.

CONCURENTA NELOIALA. Producatori de centrale murale au la randul lor nemultumiri. "Romania este o piata cu mare potential, dar nu este destul de matura. Este cea mai complicata piata pe care activam", a declarat recent Fulvio Menegotto, directorul general al Baxi International (Italia).

Reprezentantii companiei spun ca se face concurenta neloiala prin legislatia aferenta debransarilor de la incalzirea centrala. Legislatia face investitia in sisteme individuala, dificila, costisitoare si, cum s-a vazut in exemplul de mai sus, inutila, intr-o anumita masura.

REPLICA. Raspunsul liderilor pietei este reducerea preturilor, cu toate ca nu ar mai fi ramas prea mult din marja de profit care ar putea fi sacrificata, potrivit Baxi. Producatorul va veni cu marca Roca, bine primita de clientii cu venituri mici din Spania.

Kober SRL, singurul producator autohton, incurajeaza vanzarile prin acorduri cu asociatii ale proprietarilor si chiar cu autoritatile locale. Scopul acordurilor este aplicarea "unor solutii pentru caldura si apa calda in sistemele cu centrale marca Motan, la costuri reduse", potrivit directorului de marketing al Kober, Sebastian Enache. Bosch (prezent cu marca Junkers) si Baxi vor spori oferta de centrale cu randamente foarte mari, cu sisteme in condensatie, astfel incat sa se contracareze scumpirea gazelor naturale.

Toti competitorii vor pune mai mare accent pe parteneriatele cu dezvoltatorii de cartiere rezidentiale si pe cererea venita din partea vilelor si a "caselor pe pamant".

Se mai conteaza si pe capacitatea redusa a autoritatile de a subventiona pe "mai saracii" ramasi in sistemele centralizate, ceea ce ar determina atenuarea barierelor legislative si birocratice contra debransarii. Un sistem individual de incalzire ar putea costa si 8.000 de lei noi, din care estimarile cheltuielilor cu autorizatiile ajung la 1.000 de lei.
PIATA CENTRALELOR MURALE ESTE IN CADERE
Scumpirea gazelor este alt motiv pentru scaderea dramatica a vanzarilor de centrale murale. Abia in urmatorii cinci ani, piata ar putea ajunge la cota anului de glorie 2003, de circa 250.000 de unitati vandute, potrivit celor de la Baxi. Anul acesta se vor vinde putin mai mult decat anul trecut, in jur de 140.000 de centrale. Principalii producatori sunt mai concentrati asupra conservarii si cresterii cotei de piata decat a cresterii vanzarilor. Singurul producator autohton, Kober, crede ca va ajunge la 10% in 2006, fata de 7%, anul trecut. Baxi se situeaza la circa 11% si se vrea la 20% in viitorii trei-cinci ani. Ceilalti producatori importanti au preferat tacerea, dar analistii ii crediteaza cu proportii similare.
×
Subiecte în articol: economic centrale