x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Calea Victoriei, recordmană la scăderea chiriilor pentru spaţii comerciale

Calea Victoriei, recordmană la scăderea chiriilor pentru spaţii comerciale

22 Sep 2009   •   00:00

Calea Victoriei din Capitală este campioană europeană în ceea ce priveşte scăderea chiriilor pentru magazine. Preţul plătit pentru închirierea unui metru pătrat de spaţiu comercial a scăzut cu 48,1% în ultimul an.

Recesiunea globală a ajuns pe cele mai scumpe artere comerciale din lume, unde chiriile au suferit cea mai mare scădere din ultimii 24 de ani, potrivit unui raport Cushman & Wakefield Inc. citat de Bloomberg.
Fifth Avenue din Manhattan, New York, şi-a păstrat, pentru al optulea an consecutiv, coroana de cea mai scumpă arteră comercială a lumii, însă chiriile percepute au scăzut cu 8,1% în intervalul iunie 2008 - iunie 2009, la 1.700 de dolari pe metrul pătrat, se arată în raport.

Pe locul doi în topul celor mai scumpe artere comerciale din lume se menţine Causeway Bay din Hong Kong, însă şi aici chiriile au scăzut chiar cu 15%, la 1.525 dolari pe metrul pătrat. Bulevardul Champs-Elysees din Paris şi-a păstrat poziţia a treia, chiriile pentru spaţiile comerciale de aici fiind puţin modificate, ajungând la 1.009 dolari pe metrul pătrat.

"Ultimile 12 luni au consituit una din cele mai dificile perioade traversate vreodată de sectorul de retail", a declarat John Strachan, director Cushman & Wakefield, citat de Bloomberg. Chiriile pentru spaţiile comerciale au scăzut ca urmare a contractării cererii şi a creşterii şomajului - situaţie care i-a determinat pe retaileri să-şi reducă planurile de extindere. Drept urmare, chiria medie pe 274 de artere comerciale din 60 de ţări monitorizate de Cushman & Wakefield s-a redus cu 23% într-un an, de la 276 dolari pe metrul pătrat, la 213 dolari pe metrul pătrat.

Potrivit raportului, chiriile au scăzut în 147 de locaţii, în 71 s-au modificat puţin şi doar pe 51 de străzi comerciale au crescut.

×
Subiecte în articol: economic