Produsele româneşti nu îşi găsesc locul pe rafturile marilor retaileri, deşi, în multe cazuri, acestea sunt mai sănătoase şi mai ieftine decât ce vine din import. Aşa că dacă vă întrebaţi de ce mărul e din Polonia, usturoiul din China, varza din Ungaria şi tot aşa, ei bine, explicaţia este simplă. Practica ilegală a hipermarketurilor de a suprataxa comer- cianţii români care vor să îşi vândă produsele prin intermediul lor continuă nestingherită de nicio autoritate.
Mai nou, pe lângă toate taxele pe care le impun producătorilor români, hipermarketurile cer şi o parte din valoarea produselor care le vând, pe lângă adaosul comercial practicat de ele. Se dă astfel o nouă conotaţie cămă-tăriei. „Sunt cunoscut a fi un producător de pâine foarte bun aici în zonă (jud. Alba), aşa că am fost contactat de hipermar- keturi. Ca să vând prin interme-diul lor, mi-au impus patru taxe şi 30% din preţul fiecărei pâini vândute”, ne-a declarat Călin Matieş, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România. După negocieri de mai bine de şase luni, hipermer-keturile locale s-au dovedit a fi maleabile şi au redus totul la două taxe (una de marketing şi una de perisabilitate a produsului) şi doar 10% din preţul pâinii. „Cu toate acestea, eu sunt unul dintre cei norocoşi. Sunt unele hipermar-keturi care cer producătorilor români şi un procent de 45% din preţul produsului vândut”, a mai spus Matieş.
Concurenţa importurilor subvenţionate este mare
Producătorul se plânge că românii sunt scoşi de pe piaţă prin această procedură. Preferă să aducă mere din Polonia pe care să le vândă cu un leu kilo-gramul. „Fermierii de acolo îşi permit să facă asta pentru că ei sunt subvenţionaţi, noi nu. Noi pentru a rezista pe piaţă va trebui să vindem la un preţ de doi lei. Dacă vând kilogramul de mere cu un leu şi îmi mai opreşte şi hipermarketul 45% din preţ, eu cu ce mai rămân, dacă nu cu falimentul?”, mai spune Matieş. Pe de altă parte, Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), susţine că ar trebui să se dea o lege prin care marilor retaileri să li se interzică să mai impună astfel de taxe.
La Parlament este în pregătire o lege a supermarketurilor
Se pare că, totuşi, Legea supermarketurilor va fi dis-cutată în luna aprilie în plenul Camerei Deputaţilor. Princi-pala schimbare care a survenit în aceast proiect de lege ţine de interzicerea marilor retaileri de a mai percepe taxe supli-mentare. „Le vom spune: tu eşti comerciant, ca orice comerciant, şi trebuie să trăieşti din adaosul comercial, punct. Aceasta este principala modificare. Mai avem câteva propuneri prin care vrem să încurajăm apro-vizionarea şi comercializarea produselor pe lanţul scurt”, a declarat deputatul Nini Săpunaru. Legea veche dădea voie marilor retaileri să perceapă diverse taxe în afara contrac-tului de vânzare-cumpărare încheiat între comerciant şi producător.