În următorii trei ani, România ar putea să îşi alinieze serviciile publice digitale la nivelul celor europene, a anunţat compania de consultanţă şi audit EY România.
Compania a finalizat proiectul "Stabilirea cadrului de dezvoltare a instrumentelor de e-guvernare", al cărui beneficiar este Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului (SGG).
Obiectivul proiectului este creşterea capacităţii instituţiilor şi autorităţilor publice din România de a dezvolta şi implementa soluţii de e-guvernare pentru 36 de tipuri de servicii publice aferente unor evenimente importante din viaţa persoanelor fizice şi juridice.
"România are acum şansa de a progresa rapid în procesul de digitalizare a serviciilor publice, astfel încât să-şi onoreze cetăţenii cu promptitudine, respect şi eficienţă, prin mijloace digitale/electronice, fără obligativitatea de a se prezenta la ghişeul autorităţilor, atunci când nu este necesar", a afirmat Carmen Adamescu, Partener, Consultanţă, EY România.
Instituţiile publice trebuie să aibă în vedere necesitatea de a schimba date între ele, pentru a deveni interoperabile, astfel încât cetăţeanul să nu mai fie obligat să furnizeze documente pe care instituţiile le au deja în bazele de date, iar implementarea acestor servicii să devină posibilă respectând principiile europene de guvernare digitală, în mod special cel care se referă la "o singură dată" (once-only).
Instituţiile publice vizate au la dispoziţie toate elementele necesare pentru a adopta măsurile recomandate şi a demara proiectele prin care digitalizează serviciile publice pentru cetăţeni aferente celor 36 de evenimente de viaţă, finanţate prin POC 2014 - 2020. Având în vedere că această axă de finanţare se va închide în 2023, timpul alocat implementării proiectelor devine critic, cu o fereastră de oportunitate de maximum trei ani.
Toate activităţile cuprinse în proiect s-au desfăşurat în perioada februarie 2018 - septembrie 2020, iar echipa de proiect a fost formată din 40 de experţi, analişti şi formatori, condusă de Carmen Adamescu, Partener EY România.
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 284.000 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 36,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2019.