x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Capital Economics: România nu ar trebui să adopte euro în 2015

Capital Economics: România nu ar trebui să adopte euro în 2015

09 Mai 2011   •   17:04
Capital Economics: România nu ar trebui să adopte euro în 2015

Analiştii de la Capital Economics susţin că diferenţele dintre România şi zona euro "sunt atât de mari în acest moment în ceea ce priveşte structura economiei, dar şi în privinţa regulilor actuale din zona euro" încât adoptarea monedei unice nu ar trebui să se producă în 2015.

"Cred că punctul cheie este că României i-ar fi cel mai bine dacă şi-ar păstra moneda şi controlul asupra politicii monetare şi a cursului de schimb. Nu cred că surprinde pe cineva, dar ţările din Europa Centrală şi de Est care au avut cursul cel mai flexibil în ultimul deceniu au şi prosperat cel mai mult. Acele ţări care şi-au fixat moneda de euro au atras cele mai drastice consecinţe ale boom-ului de credite şi, în consecinţă, au avut o recuperare mai lentă", a declarat Neil Shearing, analist senior Capital Economics.

"Ţările care au avut un curs flotant, precum Polonia, au avut o scădere a activităţii mult mai slabă şi o revenire mult mai rapidă. Cred că acest lucru se datorează controlului suveran asupra politicii monetare şi a politicii cursului de schimb. Cred că difereţele dintre România.... de fapt, nu doar România, dar diferenţele dintre majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est şi zona euro sunt atât de mari în acest moment în ceea ce priveşte structura economiei, dar şi în privinţa regulilor actuale din zona euro, încât nu cred că ar fi în interesul României să adopte euro în 2015", a mai precizat Shearing.

×