x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Capitala cere Zonă Metropolitană

Capitala cere Zonă Metropolitană

de Daniela Ivan    |    28 Mar 2008   •   00:00
Capitala cere Zonă Metropolitană

Până în anul 2012, populaţia Bucureştiului se va dubla, conform unui studiu al Băncii Mondiale. Capitala are nevoie urgentă de o Zonă Metropolitană, unde să se extindă şi unde să aibă loc investiţii.

Până în anul 2012, populaţia Bucureştiului se va dubla, conform unui studiu al Băncii Mondiale. Capitala are nevoie urgentă de o Zonă Metropolitană, unde să se extindă şi unde să aibă loc investiţii.

 

 

Zona Metropolitană ar putea fi extinsă pe o rază de 30 de kilometri în jurul Bucureştiului, dar pentru că această dezvoltare să nu se facă la întâmplare trebuie gândit tot sistemul de utilităţi şi de infrastructură, a declarat Răzvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei. “Aria de extindere a zonei vitale este, în sud, comuna Comana şi în nord, Snagovul”, a mai precizat Murgeanu la seminarul “Zona Metropolitană, de la vorbe la fapte”, organizat de ziarul Financiarul. Şi acum oamenii construiesc case în comunele din jurul Bucureştiului, însă aceste dezvoltări au loc la întâmplare, nasc monştri şi apar gafe urbanistice de proporţii. “Să avem grijă să nu se mai repete greşelile din Tunari, unde au apărut străzi de patru metri pe care nu se poate intra cu o salvare sau cu o maşină de pompieri”, a mai spus viceprimarul Capitalei.

 

 

 

UTILITĂŢI. Autorităţile din localităţile din jurul Capitalei privesc diferit proiectul Zonei Metropolitane. În timp ce unii speră că vor avea fonduri pentru utilităţi şi infrastructură, alţii se tem că nu se vor alege decât “cu firimituri”. “Este nevoie de infrastructură şi este clar că multe localităţi nu se pot dezvolta singure. Este inadmisibil ca la un kilometru sau doi după ce ieşi din Capitală să nu ai canalizare sau apă potabilă”, a opinat Costel Pandele, primarul din Voluntari. El a mai adăugat că acum toate proiectele din Voluntari depind de aprobarea Capitalei pentru canalizare. “Avem proiecte imobiliare de 3 miliarde de euro, însă dezvoltarea acestora depinde de aprobarea pentru canalizare pe care o primim de la Bucureşti, pentru că, la noi, canalizarea se leagă de cea a Bucureştiului. Ce se întâmplă cu aceste proiecte dacă nu primim aprobare? Se duc în altă parte”, a explicat Pandele.

 

 

 

TRANSPORT. Este o mare problemă, pentru că 700.000 de oameni vin şi pleacă zilnic din Bucureşti şi din comunele limitrofe. Nu există însă un sistem de transport gândit unitar, cu staţii internodale, aşa cum există în orice altă capitală. Mai mult, firmele de transport care operează în aceste comune nu reuşesc să primească autorizaţii să-şi prelungească traseele către anumite staţii mari din cauza traficului sufocant din oraş. Aşa că sunt nevoiţi să lase călătorii la intrările din Capitală. Estimările referitoare la populaţia Bucureştiului indică dublarea numărului de locuitori până în anul 2012. Deja acum locuiesc neoficial în Bucureşti peste 3 milioane de oameni pe o suprafaţă ce nu depăşeşte 238 de kilometri pătraţi. Alte capitale din regiune, precum Budapesta, Varşovia sau Praga, au o suprafaţă dublă, la un număr apropiat sau chiar mai mic de locuitori.

daniela.ivan@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic