x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Carburanţi mai scumpi cu 5%

Carburanţi mai scumpi cu 5%

04 Dec 2009   •   00:00

Preţul carburanţilor ar putea creşte anul viitor cu peste 5%, întrucât acciza va fi calculată la un curs leu-euro mai mare decât în 2009 şi ar putea fi majorată şi în euro, alţi factori care influenţează preţurile fiind cursul valutar şi cotaţia petrolului.



Nivelul accizei, respectiv efectul deprecierii leului asupra nivelului acesteia, ar putea conduce la creşterea preţului carburanţilor la pompă. De asemenea, preţul depinde în cea mai mare măsură de evoluţia cotaţiilor internaţionale ale barilului de petrol. Potenţiala creştere a preţului barilului va duce implicit şi la majorarea preţului carburanţilor. Astfel, în 2010, totalizând toate aceste efecte, preţul la pompă în lei ar putea creşte cu peste 5%, potrivit datelor MOL România.

O posibilă majorare a altor taxe, precum TVA, sau chiar o creştere suplimentară a accizei ar putea avea de asemenea un impact asupra preţului carburanţilor către consumatorul final, precizează reprezentanţii companiei.

Accizele pe 2010 se vor calcula la un curs de 4,2688 lei/euro, anunţat la 1 octombrie de BCE, cotaţie mai mare cu 14,2% faţă de cea din urmă cu un an. Acciza în euro ar putea creşte la 1 ianuarie 2010 de la 436 euro/tonă la 452 euro/tonă în cazul benzinei fără plumb şi de la 336 euro/ tonă la 347 euro/tonă pentru motorină.

×
Subiecte în articol: economic