x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Carburanti - Preturi ca dupa uragan

Carburanti - Preturi ca dupa uragan

de Adrian N. Ionescu    |    09 Sep 2005   •   00:00
Carburanti - Preturi ca dupa uragan

Petrom scumpeste benzina din doua in doua zile in Romania, pe motiv ca cererea de carburanti a crescut in America din cauza uraganului Katrina.

De ziua lor, petrolistii romani au sarbatorit, ieri, profiturile tot mai mari ale patronilor. Cei austrieci scumpesc benzina din doua in doua zile in Romania, pe motiv ca cererea de carburanti a crescut in America si in Europa Occidentala.

Ieri a fost Ziua Petrolistului, prilej de sarbatoare pentru angajatii din domeniu. Cei de la Petrom au celebrat prin scumpirea benzinei cu 2.700 de lei vechi in numai doua luni, respectiv cu 7.000 de lei de la inceputul anului. In ultimele trei luni, pretul benzinei a urcat cu 16,7%.

URAGAN. Chiar daca scumpirile survin la doua zile una dupa cealalta, asa cum s-a intamplat la Petrom saptamana aceasta, reprezentantii companiei nu renunta la explicatia standard care da vina pe fluctuatia cotatiilor internationale ale produselor petroliere. Directorul Departamentului de comunicare al Petrom, Gabriel Nastase, chiar atrage atentia asupra evidentei ca produse petroliere inseamna carburanti, nu petrol brut. "Aliniem preturile in Romania la cotatiile internationale ale carburantilor, care evolueaza potrivit raportului dintre cerere si oferta", spune Nastase.

Numai ca peste preturile, cererea si oferta de carburanti din America a trecut uraganul Katrina, ca si peste cele din Europa Occidentala, caci de aici se incarca zeci de cargouri transatlantice. Directorul Petrom confirma ca nici OMV si nici Petrom nu vand benzina americanilor. Si totusi benzina vanduta in Romania se scumpeste sub pretextul ca in America si in Europa Occidentala cererea este mai mare decat oferta.

MORALA. Analistii conchid net: "Afacerile nu au morala" si intr-adevar grupul austriac OMV a profitat din plin de triplarea profitului Petrom pe primul semestru, performanta datorata scumpirilor. Concurentii Petrom practica preturi fie mai mari (Rompetrol), fie ceva mai mici (Lukoil). Nivelurile Lukoil sunt justificate de faptul ca are propriul titei, desi la mare departare. Rompetrol are scuza ca importa tot ce prelucreaza. De aceea si-a scumpit produsele chiar inainte de sindromul Katrina. Observatorii pietei emit ipoteza ca Petrom a scumpit, incurajata si de faptul ca la pompele Rompetrol clientii nu s-au imputinat nici atunci cand preturile acesteia erau cu pana la 1.000 de lei mai mari.

EFECTE. Scumpirea benzinei pana la nivelul de 40.000 lei/litru ar putea avea ca efect incetinirea cu 1% a ritmului de crestere economica, potrivit unui studiu al Voinea Business Development, citat de Mediafax. Cele mai afectate sectoare sunt cele energetice, de materiale de constructii, metalurgie si siderurgie, transporturi si chimie. Dar efectul se va propaga in toate directiile. Pentru a compensa scaderea valorii adaugate brute, apare tendinta de majorare a preturilor de productie. Pe ansamblul economiei se pot evita pierderile la nivelul valorii adaugate brute daca pentru fiecare scumpire a carburantilor cu 10% se opereaza o crestere cu 0,6% a preturilor de productie.

PRESEDINTELE VREA ANCHETA
Seful statului s-a declarat ieri "ingrijorat de majorarea repetata a pretului la combustibil". In consecinta, Traian Basescu a cerut Consiliului Concurentei sa verifice comportamentul agentilor economici care produc si distribuie carburanti pe piata romaneasca. Fostul premier Adrian Nastase a intervenit si el impotriva majorarii pretului carburantilor, cerand Guvernului sa reduca pentru 3-6 luni accizele la benzina, pentru a diminua efectele cresterii pretului. Imediat dupa anuntul presedintelui, Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe piata produselor petroliere si, ii invita pe toti cei interesati sa-si exprime opiniile despre piata carburantilor la www.competition.ro - FORUM. (Oana Stancu)
×
Subiecte în articol: economic petrom