x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Carburanti - Semnele scumpirii

Carburanti - Semnele scumpirii

de Adrian N. Ionescu    |    26 Apr 2006   •   00:00
Carburanti - Semnele scumpirii

Petrom si celelalte retele de distributie a carburantilor se pregatesc de noi scumpiri, motivate de noile conditii ale pietei internationale. Preturile sunt inca inferioare nivelurilor inceputului lunii septembrie 2005, cand Petrom a socat consumatorii cu scumpirile sale.

Marii operatori de pe piata carburantilor din Romania pandesc momentul in care Petrom va anunta noi scumpiri semnificative ale preturilor carburantilor.

PIATA EXTERNA. Pretul titeiului pare sa se simta confortabil peste 70 de dolari barilul. Ieri, pretul titeiului Brent (comparabil calitativ cu cel romanesc) se apropia din nou de pragul record de 74 de dolari/ baril. Tinta scumpirii este 75 de dolari in urmatoarele saptamani, potrivit analistilor. "Daca preturile raman peste 70 de dolari inca zece zile, in mod cert se vor vedea influente in preturile cu amanuntul", spune Dan Ionescu, vicepresedinte al Grupului Rompetrol.

PIATA LOCALA. Desi titeiul de tip Brent este cu 10 dolari/baril mai scump fata de 9 septembrie 2005, carburantii Petrom inca sunt cu 9% mai ieftini decat maximele socante din acea zi. Atunci, benzinele Petrom cu CO 95 costau 3,69-3,72 lei noi/litru, iar motorinele 3,32-3,4 lei noi/l.

Petrom afiseaza acum peste tot preturile maxime 3,36-3,38 lei/l benzina, semn ca s-a dat o pauza tacticii de a face vanzari mari si cu preturi mai mici, in functie de vad. Amenintatoare este si evolutia benzinelor Lukoil, care aveau de obicei preturi cu un ban-doi mai mari decat cele ale Petrom, iar acum s-au dus spre capatul celalalt al scalei preturilor, catre cele mari. Tipul Lukoil CO95 costa 3,41 lei/l, la fel cu cel al Rompetrol. MOL cere cu doi bani mai putin.

REACTII. Piata petroliera reactioneaza la initiativele Petrom, care este liderul redutabil datorita surselor de titei autohton pe care le detine, care este mai ieftin decat cel de import. Mai nou, oficialii Petrom au inceput sa camufleze asa-numitul pret de inregistrare al titeiului romanesc, pentru a nu se mai vedea ca mai mult de jumatate se duce in profit.

Concurentii Petrom pastreaza o inertie a reactiilor de o zi, doua sau trei, de bon ton pentru Consiliul Concurentei, care investigheaza piata de aproape un an. "Cautam dovezi care sa nu fie desfiintate in instanta", spun oficialii Consiliului.
×
Subiecte în articol: economic petrom