x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Care angajaţi au salariile cu peste 40% mai mari faţă de acum trei ani

Care angajaţi au salariile cu peste 40% mai mari faţă de acum trei ani

30 Ian 2012   •   07:03
Care angajaţi au salariile cu peste 40% mai mari faţă de acum trei ani

Chiar si in ani de criza economica, exista sectoare de activitate unde, cel putin pe hartie, salariile au crescut substantial.

Campionii cresterilor salariale sunt… gunoierii. Din 20 de sectoare de activitate analizate de Econtext.ro, cea mai substantiala crestere a salariilor, in septembrie 2011, fata de septembrie 2008, s-a inregistrat in domeniul salubritatii.

Astfel, in septembrie 2008, salariul mediu net al angajatilor de la salubritate se ridica la 932 lei pe luna, iar in septembrie 2011 ajunsese la 1.321 lei. Adica, un plus de 42%.

A doua crestere salariala, de 41%, a avut loc in industria textila: de la 831 lei/luna in septembrie 2008 si pana la 1.170 lei/luna in septembrie 2011.

Sectoarele in care salariile s-au diminuat sunt sanatatea si asistenta sociala, invatamantul si administratia publica, unde scaderile au fost de 2%, respectiv 9% si 12%.

Conform unora dintre analistii economici consultati de Econtext, explicatia acestor diferente ar fi ca, o mare parte din cresterile salariale din unele sectoare sunt mai mult pe hartie, pentru ca multe persoane au fost concediate, iar fondul de salarii se imparte acum la mai putini angajati. Alti analisti considera ca o explicatie mai potrivita ar fi noul Cod al Muncii, care ii constrange pe multi patroni sa declare salariile integral. (R.V.)

Citeste mai multe aici.

×