Se întâmplă însă de multe ori să auzim și că România pierde fonduri europene din diverse cauze.
Una dintre acestea poate să fie faptul că lipsesc profesioniștii care să se implice în atragerea fondurilor, pe de o parte, și în urmărirea implementării proiectelor câștigătoare, pe de altă parte.
Așa că, dacă vreodată te-ai gândit că dorești să faci o schimbare în carieră și să aduci și un bine comunității în care trăiești și locuiești, să știi că poți să alegi să intri în acest domeniu.
Partea bună este că nu e neapărată nevoie să participi la cursuri de lungă durată pentru a putea lucra în domeniul fondurilor europene, ci poți să participi la cursuri de accesare fonduri europene, livrate de persoane care deja lucrează în domeniu și care știu ce se întâmplă și la nivel practic.
În domeniul fondurilor europene există mai multe tipuri de locuri de muncă, care necesită competențe diferite. Ceea ce ne facem să credem că sigur o să îți găsești locul cel puțin într-unul dintre domenii.
Noi azi îți prezentăm cinci dintre acestea, lăsându-te pe tine să le descoperi pe celelalte.
Roluri tipice într-o carieră în fonduri europene
În funcție de calitățile tale și de skill-urile pe care le-ai dobândit de-a lungul carierei, poți să alegi un rol care să te împlinească.
1. Consultantul în fonduri europene este acela care identifică oportunitățile de finanțare pentru instituții, ONG-uri sau pentru companii care pot să aducă un bine în societate. Tot el este și acela care elaborează cererile de finanțare alături de documentele necesare și, de asemenea, el redactează sau oferă consultanță în redactarea proiectelor care urmează să fie depuse.
Ca abilități pe care această persoană trebuie să le aibă sunt cunoașterea sau accesul la informații legate de oportunitățile din acest domeniu și o mare atenție la detalii și abilități de redactare. Multe dintre acestea se deprind în timp, așa că nu trebuie să te stresezi dacă nu le ai deja.
2. Managerul de proiect prin fonduri europene este cel care coordonează echipa de proiect și implementarea acestuia, gestionează bugetul proiectului și pregătește toate rapoartele necesare pentru autoritățile care se îngrijesc de buna punere în practică a acestuia.
Abilitățile necesare în acest sens sunt capacitatea de planificare, leadership și comunicare și experiența în managementul financiar și operațional.
3. Specialistul în monitorizare și evaluare urmărește progresul proiectelor și se asigură că acestea sunt implementate în conformitate cu proiectul depus. De asemenea, tot el se asigură că termenele și obiectivele propuse sunt în grafic și pregătește rapoartele de evaluare pas cu pas.
Pentru a deveni specialist în monitorizare și evaluare trebuie să înțelegi și să urmărești indicatorii și metodologia de monitorizare și să ai competențe analitice și de evaluare.
4. Poți, de asemenea, să devii expert în scrierea proiectelor care urmează să fie implementate și astfel să îi ajuți pe business owners să scape de o responsabilitate. Ce trebuie să facă în acest sens este să creeze structura proiectului în funcție de scop, obiective, activități și rezultate, să definească bugetul și resursele necesare și să coordoneze documentația pentru depunerea proiectelor.
Abilitățile pe care trebuie să le aibă acest expert sunt înțelegerea nevoilor tehnice și financiare ale proiectelor europene și bune capacități de redactare și analiză a textelor pe care urmează să le scrie.
5. Specialistul financiar în proiecte europene gestionează fondurile alocate proiectului, monitorizează cheltuielile în funcție de cerințele europene și regulamentele Uniunii, pregătește toate documentele necesare unui audit ori de câte ori este nevoie.
Ca și abilități, este nevoie să aibă cunoștințe solide de contabilitate și gestiune financiară și să fie mereu la curent cu regulile de cheltuire a bugetului care este alocat proiectului.
Aceste cinci joburi sunt doar câteva pe care poți să le ai în domeniul fondurilor europene. Dacă vreunul ți-a făcut cu ochiul, nu ezita să cauți mai multe detalii despre cum poți să ajungi să profesezi și să ajuți comunitatea din care faci parte să o ducă mult mai bine.
Credite foto: unsplash.com