x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cât va costa carnea de miel înaintea Sărbătorilor Pascale. Prețurile anunțate de producătorii români

Cât va costa carnea de miel înaintea Sărbătorilor Pascale. Prețurile anunțate de producătorii români

de Redacția Jurnalul    |    08 Mar 2023   •   13:00
Cât va costa carnea de miel înaintea  Sărbătorilor Pascale. Prețurile anunțate de producătorii români
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Până la Sărbătorile Pascale mai sunt câteva săptămâni iar carnea de miel a început să se scumpească.

Costurile sunt acum cu 30% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut. Pentru mielul sacrificat la poarta fermei, preţul era, anul trecut, de 30-35 de lei/ kilogram, iar anul acesta va fi de 40-45 de lei. Pentru un miel de 15 kilograme, românii vor plăti între 600 - 675 de lei.

Un crescător de ovine din comuna Ţibăneşti, județul Iași, spune care sunt cauzele scumpirilor și riscurile ca supermarketurile să înceapă să se orienteze către carnea de import, din cauza prețurilor mari la producătorii români.

"În primul rând, am putea să începem cu scumpirea combustibilului de anul trecut. Pentru că, dacă motorina a fost mai scumpă în vară, când am avut recoltatul fânului, și cerealele au avut prețuri ridicate în toamnă, asta a dus la scumpirea prețului cărnii de miel. 

Nu aș putea să vă spun prețul din supermarket. Ei decid ce procent vor pune adaos și dacă vor mai lua miei din România sau nu. Tindem să cumpărăm totul din altă parte pentru că este mai ieftin, dar nu știu ce calitate o să se găsească în altă parte.

Pentru că încă mai sunt crescători care dau hrană naturală animalelor. Suntem puțini și, efectiv, dacă nu umfli puțin prețurile ca să acoperim cheltuielile, să ajungi la 0, ori te lași, ori te duci spre industrializare, atunci când pui un produs chimic în hrană și potențiatori de creștere, astfel încât mielul să crească mult mai repede într-o perioada scurtă. Ceea ce eu nu vreau să fac, mai bine mă las.

Suntem susținuți doar la nivel de subvenție pentru ameliorarea rasei. Dar altceva nu avem. Noi putem să dovedim că dăm animalelor doar produs natural și nu intervenim cu alt adaos în alimentația animalelor pentru a avea o creștere mult mai intensivă.", a explică Alexandru Paşaniuc, crescător, la Antena 3 CNN.

Paștele 2023 va fi cel mai scump pentru români din ultimii 19 ani.
 

 

 

×
Subiecte în articol: carne miel