x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Carnea se va scumpi cu până la 10-12%, în următoarele trei luni

Carnea se va scumpi cu până la 10-12%, în următoarele trei luni

08 Mai 2011   •   12:22

Preţurile produselor alimentare procesate vor creşte în următoarele 2-3 luni cu până la 10-12%, afirmă preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.
   
"În ultima perioadă, preţul la carne a crescut cu aproimativ 20%. Asta înseamnă produsul din carne undeva pe la 8%, deci asta va fi posibila scumpire. Nu la fiecare produs. În mod normal n-ar mai trebui să crească preţul la ulei şi la zahăr, pentru că e producţie primară, ar trebui să se plafoneze preţul la pâine, ar trebui să scadă sau să rămână constant preţul la legume şi fructe pentru că vine perioada caldă, dar la produsele procesate putem asista la creşteri de preţuri care nu pot să depăşească un 10-12% dacă, Doamne fereşte, nu se întâmplă ceva pe plan european", a spus Minea la un post de televiziune.
   
El a afirmat că majorările de preţuri  au început deja şi se vor derula pe parcursul următoarelor 2-3 luni.
   
Preţurile au crescut în luna februarie, faţă de luna precedentă, cu 0,77%. Inflaţia anuală a fost în februarie 2011 de 7,60% în februarie. Cea mai mare scumpire au înregistrat-o cartofii, de 10,34%.

De asemenea, legumele s-au scumpit cu 8%, cartofii cu peste 10%, pâinea cu 2,3% şi fructele cu 4,1%. Creşteri de preţ de peste 2% s-au înregistrat la ulei, făină, lapte de vacă şi zahăr. Doar ouăle s-au mai ieftinit, cu 2,2%.

Aşteptările economiştilor erau de o creştere în medie de 0,5% şi o rată anuală de 7,3%.

Preţurile mărfurilor nealimentare şi serviciilor s-au majorat cu 0,27%, respectiv 0,03%.

×