x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Carti vechi la oameni noi

Carti vechi la oameni noi

13 Feb 2004   •   00:00

Anticariatele s-au transformat in "magazine de vandut carti"

Carti legate, roase pe margini, cu file de un galbui-cenusiu, miros acru de carte veche. Rafturi care gem sub povara ce le apasa, tineri in cautare de chilipiruri si batranei care se despart cu greu de odoarele lor pentru a face rost de bani de medicamente.
FLORINA ZAINESCU

Aceasta este imaginea care te intampina daca treci pragul anticariatelor in cautarea unei carti de colectie sau a uneia pe care nu-ti permiti sa o cumperi din librarii.

Comert cu spiritualitate
Aici gasesti aproape orice: de la beletristica la carti tehnice si dictionare, de la carti in limba romana pana la literatura germana, maghiara sau franceza. Din pacate, oferta de carte veche sau de colectie este destul de redusa. Carti cu autograf, cu gravuri si ilustratii de epoca, carti de cult de pe la 1700 au devenit motiv de mandrie pentru anticarii care le detin. "Multe anticariate au devenit "magazine de vandut carti", locul unde gasesti carte comuna la mana a doua", se arata nemultumiti anticarii "cu traditie".

Preturi
Intr-o astfel de afacere, pretul este dat de cerere, si nu de valoarea cartii. "Preturile au un mecanism ciudat. Am luat sume exceptionale pentru carti pe care daca mi le-ar fi adus a doua zi nu le-as mai fi putut vinde", spune un anticar. Daca cineva este legat emotional de un titlu sau de un autor va da oricat ca sa intre in posesia acestuia.
In plus, foarte importante in stabilirea pretului sunt anul aparitiei, editia, legatura si starea generala a cartii. "Oricat de rara ar fi o carte, nu ti-o cumpara nimeni daca are file rupte si este intr-o stare avansata de degradare ", spune Mihai Belea, un alt anticar.
Carti pentru medicamente
In general, cei care trec pragul anticariatelor sunt batranii. Fosti profesori care-si golesc biblioteca pentru a-si cumpara medicamente. Alti furnizori ai anticariatelor sunt cei care pleaca din tara. Mai sunt si pustii de liceu care, fara a sti valoarea cartilor, strica colectiile bunicilor pentru a face rost de bani de buzunar.

Cine sunt colectionarii
Cartea isi selecteaza singura proprietarul, fiind un obiect cinic: isi bate joc de noi daca nu dispunem de un fundament cultural pentru a o putea evalua, spune Marius Nicolescu, anticar. Colectionarii adevarati nu sunt cei care au mostenit o biblioteca si nici cei peste care averea a venit accidental si care intra in anticariat intreband "ce aveti mai scump?". Adevaratii colectionari isi rup de la gura pentru a-si putea cumpara un titlu. Cei mai multi dintre ei, pe masura crearii colectiei, isi dau seama ca cele mai rare si mai valoroase carti sunt cele pe care nu le au.

Afisele iau fata cartilor
Cartile, oricat de vechi sau de pretioase ar fi, nu prea sunt pe placul clientilor caselor de licitatii. Acestia sunt interesati mai ales de stampe, afise ale unor expozitii de pictura si de cataloagele care au insotit aceste expozitii. Astfel ca, daca catalogul si afisul expozitiei Victor Brauner - L’enchantement surrealist (1999) s-a vandut, la licitatie, cu peste 400 de euro, pentru "Opere Complete" scrise de Voltaire - 70 de volume cu gravuri originale editate in 1786-1789 - nu s-a inghesuit nimeni sa dea 2.000 de euro, pretul de pornire stabilit de casa de licitatie. Aceasta este o colectie foarte valoroasa, care se vinde pe bani grei in straina tate. Dar la licitatii pictura si publicatiile care au legatura cu aceasta sunt pe primul loc.

Gravurile, mereu la moda
Piata de carte veche este fluctuanta, cu puncte de inflexiune la schimbul de generatii. Dupa o relativa abundenta a pietei in anii ‘50-’60, un nou ciclu s-a incheiat prin anii ‘90, cand au inceput sa se vanda din nou colectiile, fenomen care a durat pana prin anii ‘97-’98, dupa cum spun anticarii. Astazi se manifesta o noua restrangere a pietei si cresterea preturilor. In fiecare ciclu a existat un autor sau un tip de documente la moda. Se cauta mai putin primele editii, dar sunt la mare pret gravurile, editiile ilustrate si legaturile frumoase.

×
Subiecte în articol: economic cărţi