x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Casa de Cultură a Sindicatelor din Onești, subiectul unui nou scandal

Casa de Cultură a Sindicatelor din Onești, subiectul unui nou scandal

de Adrian Stoica    |    28 Feb 2023   •   12:54
Casa de Cultură a Sindicatelor din Onești, subiectul unui nou scandal
Sursa foto: FB Casa de Cultură a Sindicatelor din Onești

Casa de Cultură a Sindicatelor din Onești, județul Bacău, a devenit un nou episod din seria neagră a distrugerii patrimoniului Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR), începută în anii 1990.

Recent, Tribunalul Bacău a decis, după 9 ani de procese între Primăria Onești și Asociația Națională a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România, că această casă de cultură trebuie să intre în patrimoniul public al orașului Onești. Solicitarea Primăriei, dar și decizia Tribunalului sunt ilegale în condițiile în care Asociația Națională a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România nu are niciun drept de proprietate asupra clădirii, în condițiile în care nicio instanță nu a decis că UGSR s-a desființat, a transmis Confederația Generală a Muncii-Uniunea Generală a Sindicatelor din România prin intermediul unui comunicat difuzat sub titlul: „Casa de Cultură a Sindicatelor din Onești, furată pentru a doua oară”.

 .

“Acest caz nu este unul singular, mai multe instanțe de judecată fiind induse în eroare de Asociația Națională a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România, care în ultimii 30 de ani a susținut că ea este proprietara caselor de cultură, deși nu deține niciun act de propritate legal. Instanța de la Tribunalul Bacău ar fi constatat că Asociația Națională a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România nu deține un astfel de act de proprietate dacă ar fi făcut minimul efort să-l ceară”, precizează CGM-UGSR în textul comunicatului.

Președintele CGM-UGSR Dragoș Frumosu avertizează atât pe primarul orașului Onești, Laurențiu Neghină, cât și Tribunalului Bacău că se află într-o mare eroare, iar iar confederația sindicală va acționa pentru restabilirea legalității.

De asemenea, comunicatul reamintește faptul că Judecătoria Sectorului 1 din București a decis recent desființarea documentului de predare-primire a imensului patrimoniu sindical constituit începând cu anul 1906 din cotizațiile sindicaliștilor, declarându-l fals. Anularea acestui document are ca efect reîntoarcerea imensei averi sindicale la UGSR, organizație care nu s-a desființat legal niciodată. Ea și-a continuat activitatea prin Confederația Generală a Muncii – Uniunea Generală a Sindicatelor din România (CGM-UGSR). Conform deciziei judecătorești date în dosarul instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, s-a dispus „desființarea înscrisului fals reprezentat de Procesul-verbal din data de 04.07.1990 aparent semnat de Călinescu Ștefan, în calitate de reprezentant al CNPOSLR (Comitetului Naţional Provizoriu de Organizare a Sindicatelor Libere din România-n.n)”. Acesta a fost documentul care a pus baza trecerii frauduloase a patrimoniului sindical din proprietatea UGSR în cea a confederațiilor nou apărute. Decizia Judecătoriei Sectorului 1 din București spune, de fapt, că patrimoniul UGSR a fost înstrăinat şi administrat fraudulos de către persoane fizice şi juridice care nu aveau nicio calitate legală, mai precizează comunicatul. Prin aceste falsuri, preşedinţii CNSLR Frăţia - Victor Ciorbea, CNS Cartel ALFA - Bogdan Hossu şi CSI Frăţia - Miron Mitrea au preluat ilegal acest patrominiu care a fost folosit pentru constituirea şi înmatricularea societăţii SIND România, care a preluat abuziv baza turistică a UGSR, dar și a Asociației Naționale a Caselor de Cultură a Sindicatelor.

 

“CGM-UGSR înțelege preocuparea Primăriei Onești de a reabilita această clădire, de care și-au bătut joc așa zișii proprietri mai bine de 30 de ani și să o introducă în circuitul cultural local. Totuși, Primăria nu-i poate ignora pe proprietarii de drept, chiar dacă CGM-UGSR a fost împiedicată să-și exercite acest drept ani de zile, organizația fiind dispusă la încheierea unor protocoale pentru readucerea acestor obiective în circuitul firesc, pentru cultură și educație”, mai precizează comunicatul.

 

„Dorim ca magistrații, prin deciziile ce urmează să le ia, să nu se mai lase înșelați de documente și declarații falsificate, după cum au stabilit de mai multe ori Rezoluțiile DNA, astfel încât, după 30 de ani să se facă dreptate, iar patrimoniul să revină la adevărata lui menire,  să fie utilizat în folosul tuturor membrilor de sindicat și al familiilor acestora”, a mai transmis președintele CGM-UGSR, Dragoș Frumosu.

×