x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Case pentru romănii din Spania

Case pentru romănii din Spania

de Daniela Ivan    |    19 Iun 2007   •   00:00
Case pentru romănii din Spania

Romănii care lucrează in Spania pot să-şi cumpere locuinţe in Romănia fără să mai vină in ţară. Agenţiile imobiliare au inceput să-şi deschidă birouri la Madrid şi Barcelona.


Peste un milion de romăni se află la lucru in Spania. Majoritatea doreşte să-şi cumpere o locuinţă in ţară şi de acum nu trebuie să mai vină acasă să caute, să piardă bani şi timp. Vor putea merge la Madrid sau Barcelona, la birourile deschise de compania de consultanţă imobiliară Real Time. "Ii vom consilia, le vom prezenta mai multe proiecte imobiliare in fază de proiect sau aflate in construcţie. Le vom arăta machetele, schiţele, le vom explica avantajele şi dezavantajele fiecărui proiect in parte", a declarat Ion Cătuţoiu, director general Real Time. El a mai precizat că odată ales apartamentul, oamenii pot să semneze contractul de construcţie şi actele de proprietate chiar in Spania. "Cănd vor cumpăra vor avea şi un contract in care li se va garanta o rată minimă de chirie pe lu-nă, pentru perioada in care nu locuiesc in ţară", a mai opinat Cătuţoiu.


FINANŢARE. Romănii din Spania au la dispoziţie bugete cuprinse intre 80.000 şi 150.000 euro atunci cănd vin la agenţie pentru a-şi căuta o locuinţă, conform datelor agenţilor imobiliari. Dacă nu le ajung banii pentru o anumită proprietate pe care şi-o doresc, Real Time ii consiliază să obţină finanţare de la o bancă din Romănia, pentru că din Spania nu au cum să ia un credit imobiliar dacă locuinţa este in Romănia. "Există bănci in ţară care i-au in considerare veniturile din Spania, aşa că noi ii informăm, ii ajutăm să-şi completeze dosarul, ii consiliem pe toată durata derulării contractului", explică Cătuţoiu. El adaugă că, nici măcar la semnarea contractului, cetăţeanul din Spania nu trebuie să fie prezent. "Dacă avem o procură cumpărătorul nu trebuie să vină in ţară nici măcar la semnarea contractului". Serviciile oferite de cele două agenţii din Spania nu se adresează exclusiv romănilor care lucrează in Peninsula Iberică, ci şi micilor investitori spanioli, care vor să investească in piaţa imobiliară din Romănia. Bugetul pe care aceştia vor să-l investească se invărte intre 500.000 euro şi două milioane de euro.


AFACERE. Investiţia in proprietăţile din Romănia este sigură şi foarte profitabilă. "Preţurile vor creşte cu siguranţă in viitorii doi-trei ani, iar cumpărarea cu bani in rate este de asemenea profitabilă", spune Cătuţoiu. El precizează că le explică celor care doresc să cumpere că rata poate să acopere pănă la 80% din chirie şi că, astfel, efortul financiar lunar este mult diminuat. Dacă proiectul imobiliar este bine ales, un căştig substanţial se obţine şi din creşterea anuală pe măsură ce locuinţele se apropie de finalizare. "Cel mai bine este să se achiziţioneze o locuinţă imediat ce proiectul este lansat, deoarece atunci preţurile sunt mai mici, pe măsură ce blocurile incep să se ridice şi preţurile cresc", mai explică el. Acesta a mai precizat că viitoarele agenţii imobiliare vor fi deschise la Dublin, Atena şi Tel Aviv.


7.000 de apartamente spaniole

Din ce in ce mai mulţi dezvoltatori spanioli vin să construiască in Romănia in speranţa că vor atrage banii romănilor aflaţi la lucru in ţara lor. "Ne orientăm către clasa medie, către romănii care lucrează in Spania", a declarat Alejandro Solano, country manager Hercesa, companie imobiliară spaniolă ce a lansat recent un ansamblu rezidenţial care cuprinde 1.400 de apartamente in zona Bulevardului Basarabia din Capitală. Firma mai construieşte un alt complex cu 1.500 de apartamente in zona Ghencea din Bucureşti. Şi grupul spaniol Gran Via ridică 3.500 de apartamente pe terenul a două foste fabrici, Tricodava şi Frigoocom din Drumul Taberei. Grupul Lar, tot din Peninsula Iberică, a lansat pe piaţa din Romănia un proiect rezidenţial care oferă 180 de apartamente in Sectorul 5 al Capitalei, iar compania Alia, divizie a grupului spaniol Alius, dezvoltă un proiect de 130 de apartamente de lux lăngă Bulevardul Mareşal Averescu.


Bani

Romănii au trimis anul trecut 5,3 miliarde de euro in ţară, cu 1,5 miliarde mai mult decăt in 2005, conform datelor furnizate de Banca Naţională a Romăniei (BNR). Cei mai mulţi bani au provenit din Italia, Marea Britanie şi Spania. Peste 80% din sumă este reprezentată de banii transferaţi de lucrătorii aflaţi in străinătate pentru o perioadă de peste un an. Agenţii imobiliari spun că o mare parte din aceşti bani este investită in proprietăţi imobiliare. Fluxurile din transferuri s-au majorat anul trecut cu un ritm mult diminuat faţă de 2005, respectiv 40% faţă de 169%, ceea ce ar putea semnala apropierea de punctul de inflexiune, se arată in raportul anual privind stabilitatea financiară, elaborat de BNR. In 2005, remiterile muncitorilor din străinătate au insumat 3,8 miliarde de euro, iar cu trei ani in urmă au totalizat 1,4 miliarde de euro.
Datele băncii centrale arată că transferurile aparţin majoritar rezidenţilor care lucrează in străinătate mai mult de un an, cu un total de 4,35 miliarde de euro. Raportul precizează că, potrivit unor cercetări realizate de Banca Centrală Europeană, aceste fluxuri se reduc pe măsură ce respectivele persoane locuiesc o perioadă mai indelungată in afara ţării de origine.

×
Subiecte în articol: economic romania Spania