x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Casele de amanet nu mai sunt rentabile. Românii nu mai au aur pentru amanet, comisioanele s-au redus de la 3% la 0,2%

Casele de amanet nu mai sunt rentabile. Românii nu mai au aur pentru amanet, comisioanele s-au redus de la 3% la 0,2%

de Elena Stan    |    Daniela Ivan    |    09 Apr 2015   •   21:33
Casele de amanet nu mai sunt rentabile. Românii nu mai au aur pentru amanet, comisioanele s-au redus de la 3% la 0,2%

Afacerile cu case de amanet au intrat în declin după ce mulţi clienţii au rămas fără aur de amanetat. Ca să supravieţuiască, patronii s-au reorientat şi primesc electrocasnice, tablete, telefoane inteligente sau chiar autoturisme. Mihail Păcioianu, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Operatorilor de Metale şi Pietre Preţioase -Diamond Gold, spune că pe piaţă mai există numai casele de amanet care s-au reorientat şi primesc electrocasnice, tablete, telefoane inteligente sau chiar autoturisme. Acestă adaptare la piaţă a tăiat din profiturile patronilor care s-au văzut nevoiţi să închirieze spaţii mai mari necesare depozitării electrocasnicelor. Un alt motiv pentru care se închid multe case de amanet îl constituie scăderea comisionului. “Dacă acum cinci ani comisionul practicat de casele de amanet era de 2%- 3%, acum acesta a ajuns la 0,1%- 0,2%”, a spus Păcioianu.

Procentul celor care îşi recuperează bunurile de la amanet este în continuă scădere, între 10%- 20% dintre cei care lasă obiecte la amanet le mai recuperează. Persoanele care ajung să-şi lase bunurile la amanet sunt cele care nu-şi permit să se împrumute de la băncile comerciale, deoarece nu au un venit lunar, sau figurează deja în Biroul de credit ca fiind rău platnice. (Elena Stan, Daniela Ivan)

×