x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Casele din Romania, cat cele din UE

Casele din Romania, cat cele din UE

de Daniela Ivan    |    11 Sep 2006   •   00:00
Casele din Romania, cat cele din UE

Apartamentele din Bucuresti costa cat in capitalele tarilor vecine care au intrat in UE. In Varsovia, un apar-tament cu doua camere poate fi cumparat cu 63.000 €, in Bratislava, cu 40.000 €, iar in Praga, cu 55.000-70.000 €.

Uniunea Europeana nu va umfla cu pompa preturile locuintelor vechi, asa cum spera multi proprietari. Dimpotriva, investitiile straine vor frana preturile blocurilor de cartier, arata experienta tarilor vecine care au aderat la UE in primul val.

Piata imobiliara romaneasca este aproape blocata in asteptarea integrarii in Uniunea Europeana. Vanzatorii stau cu ochii pe calendar in asteptarea zilei de 1 ianuarie 2007 sau cer deja preturi exorbitante. Multi dintre ei vor fi surprinsi cand vor vedea ca ritmul de crestere a preturilor se va reduce dupa integrare si ca treptat va ajunge mult mai mic decat a fost in ultimii ani, apreciaza analistii imobiliari.

PRETURI EUROPENE. Acum, la aproape doi ani de la integrare, in Varsovia, un apartament mediu cu doua camere poate fi cumparat cu 63.000 euro, in Bratislava cu 40.000 euro, iar in Praga, preturile variaza intre 55.000 si 70.000 euro. Comparativ, in Bucuresti, preturile sunt deja cu 5.000-10.000 euro mai mici decat in Praga sau Varsovia si mult mai mari decat cele din Bratislava. Explicatia data de analistii imobiliari este ca, in Romania, pretul locuintelor a inceput sa creasca inca din anul 2000, in timp ce in tarile din jurul nostru, care au aderat in primul val, piata imobiliara a explodat cu un an inainte de aderare, adica in 2003.

INVESTITII. Surprinzator, aderarea a temperat cresterile de preturi, carora le-a impus ritmuri mult mai mici, de maximum 20% pentru locuintele din cartierele bine plasate si de maximum 5-6 procente pentru apartamentele din cartierele marginase. Investitiile in locuintele noi au franat preturile. In Cehia si Slovacia, dupa integrare s-a constatat o crestere a cererii de apartamente noi, venita de la cumparatori individuali sau brokeri din Marea Britanie si Irlanda. "Au venit multe investitii din UE, respectiv Italia, Germania, Austria, Marea Britanie si Irlanda si de asemenea din Israel", a declarat pentru Jurnalul National Kamil Kosman, seful departamentului rezidential de la Ceská Sporitelna Bank, una dintre bancile importante din Cehia si Slovacia.

El adauga ca investitorii prefera Praga si Bratislava, dar si orasele mari cum ar fi Brno sau statiuni de vacanta ca de exemplu Karlovy Vary sau Spindleruv Mlyn. In Praga, o locuinta noua intr-o locatie de top ajunge la 8.000 euro/mp, in localitatile de vacanta la 3.000 euro/mp, iar in orasele mari la 1.500 euro/mp.

Investitiile pe piata poloneza sunt inca dominate de firmele locale, insa situatia incepe sa se schimbe. "Intre dezvoltatori au venit multe companii din Spania, Israel, Irlanda, Marea Britanie care, in general, investesc in orasele cele mai mari si mai dezvoltate", spune Polanowscy Nieruchomouci, presedintele Asociatiei Imobiliare din Polonia. El adauga ca piata rezidentiala locala atrage multi investitori straini individuali. Apartamentele sunt vandute cu o rata de profit de 20%, chiar inainte de terminarea investitiei.

SLOVACIA
"Integrarea in UE a avut un impact redus asupra preturilor, cam cu un an inainte de integrare au crescut cu 10%. Dupa integrare, preturile apartamentelor au scazut putin, iar ale celor noi standard au crescut constant cam cu 10%" - Kamil Kosman, reprezentantul Ceska Sporitelna Bank

POLONIA
Pretul apartamentelor a inceput sa creasca cu un an inainte de integrarea in UE, adica in 2003. Dupa intrarea in comunitatea europeana, preturile s-au stabilizat pentru cateva luni, dar, dupa o jumatate de an, acestea au inceput sa creasca din nou, iar acest trend continua. Cea mai mare crestere a fost inregistrata in orasele mari cum ar fi Wroclaw, Gdansk, Krakow si in special in capitala tarii, in Varsovia. Cresterile din acest an au depasit in unele cazuri 20%, nivel care a constituit o surpriza pentru multi analisti de piata. Preturile din capitala Poloniei sunt aproape la fel ca si in Bucuresti. "Costul mediu al unui apartament de doua camere in Varsovia intr-o arie medie este intre 1.250 si 1.500 euro/mp. Cele mai multe apartamente in Varsovia, cu doua camere, pot fi fi cumparate cu 63.000 euro", ne-a declarat Polanowscy Nieruchomouci, presedintele Asociatiei Imobiliare din Polonia.

CEHIA
PRAGA. Apartamentele vechi din zonele centrale se scumpesc anual cu 5%-10%, cele din zonele periferice stagneaza sau scad usor
Si aici, apartamentele au inceput sa se scumpeasca tot cu un an inainte de integrarea in UE, cand s-au apropiat foarte mult de cele ale constructiilor noi. Surprinzator, preturile au inceput sa scada gradual dupa integrare, si de la inceputul lui 2004 si pana in 2006 diferenta intre cele doua categorii a ajuns la 20%-25%, ne-a declarat Kamil Kosman, reprezentantul Ceska Sporitelna Bank, cea mai mare banca din Cehia. El a mai spus ca, acum, preturile pentru apartamentele vechi in locatii bune cresc cu aproximativ 5%-10% an dupa an, dar preturile celorlalte apartamente, in special ale celor din placi de beton, stagneaza sau scad usor. "Apartamente vechi din Praga, care au suprafete cuprinse intre 50 si 60 mp si 20 de ani vechime se vand cu preturi cuprinse intre 70.000 si 85.000 euro, daca sunt amplasate in cladiri de caramida, si cu 55.000-70.000 euro, daca se gasesc in blocuri din panouri de ciment", a declarat reprezentantul Ceska Sporitelna Bank. O locuinta noua ajunge in Praga la 8.000 de euro/mp pentru locatii de top. Alte regiuni din Cehia vin dupa Praga cam la o distanta de trei-patru ani. Astfel, o casa noua in locatiile de vacanta ajunge la maximum 3.000 euro/mp, iar in orasele mai mari - la 1.500 de euro/mp.

CONGRES IMOBILIAR LA BUCURESTI
Bucurestiul va deveni pentru doua zile, 21-22 septembrie, locul unde si-au dat intalnire 23 de asociatii si agentii imobiliare din 12 tari: Anglia, Spania, Austria, Franta, Germania, SUA, Cehia, Polonia, Grecia, Turcia, Bulgaria si Romania. Evenimentul, un Congres International Imobiliar, este o premiera pentru Romania, este organizat de Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI) si va aborda subiecte precum mersul pietei imobiliare pana la integrare, rapoarte de piata si tendinte. Vestea buna este ca reprezentantii ARAI spun ca, incepand cu anul 2008, investitorii vor construi apartamente ieftine.
×
Subiecte în articol: economic preţurile praga euro/mp integrare