x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Câștigătorul Premiului Nobel pentru Economie a calculat salariul optim pentru a fi fericiți

Câștigătorul Premiului Nobel pentru Economie a calculat salariul optim pentru a fi fericiți

28 Oct 2015   •   19:14
Câștigătorul Premiului Nobel pentru Economie a calculat salariul optim pentru a fi fericiți

Câștigătorul Premiului Nobel pentru Economie de anul acesta, Angus Deaton, și-a dedicat viața meseriei de profesor la Princeton și studiului macroeconomiei și finanțelor. Totuși, cercetările care l-au făcut cu adevărat faimos sunt cele prin intermediul cărora încearcă să explice relația între bogăție și fericire.

Potrivit www.huffingtonpost.es, Deaton a calculat salariul optim pentru a fi fericit. Studiul, elaborat în colaborare cu Daniel Kahneman, arată că individul ajunge la o „stare-platou” de fericire în condițiile în care câștigă un salariu anual de 75.000 de dolari (68.000) euro.

Investigația arată că și în situația în care această cifră este depășită, „satisfacția cotidiană” și „frecvența și intensitatea trăirilor”, precum bucuria, stresul, tristețea, irascibilitatea sau afecțiunea, care fac ca viața să fie percepută drept „plăcuta sau neplăcută” nu se modifică.

Ceea ce se schimbă o dată cu salariul este „evaluarea vieții” sau „gândurile oamenilor referitoare la propria existență”. Practic, viața nu se îmbunătățește o dată cu depășirea pragului salarial menționat, ci se naște sentimentul că avem o poziție socială superioară. 

×