Romania a pierdut in cei 20 de ani de la Revolutie o industrie echivalenta cu doua combinate siderurgice ca Sidex si o termocentrala mare precum cea de la Craiova, in urma careia a ramas o gaura anuala de 3,5 miliarde de euro in economia tarii noastre, echivalentul a 3% din produsul intern brut, potrivit unei analize Jurnalul National.
Oficial, tara noastra are in acest moment un surplus de 300 de milioane de certificate de emisii, insa asta se intampla nu pentru ca industria nationala s-a eficientizat atat de mult, ci din cauza colapsului inregistrat in tranzitie. Daca socotim ca aceste emisii s-au economisit prin scaderea unei cantitati constante in cei 20 de ani, rezulta ca tara noastra are un surplus de 15 milioane de unitati anual. Romania are, insa, 500 de milioane de astfel de certificate, insa 200 de milioane sunt puse deoparte de autoritati in cazul in care Romania "sufera" brusc de o reindustrializare si are nevoie suplimentar. Masura ne apara teoretic de posibilitatea de a fi nevoiti sa cumparam aceste certificate. La 500 de milioane de certificate, inseamna un "minus" de 25 de milioane de tone de dioxid de carbon care nu sunt aruncate in atmosfera an de an.
Daca luam in calcul ca in 2007 combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati a emis in atmosfera 9,7 milioane de tone de dioxid de carbon, conform datelor de la Ministerul Mediului, rezulta ca pe parcursul tranzitiei, boom-ului economic si crizei mondiale Romania a pierdut doua combinate de marimea combinatului de la Galati. Diferenta de 5 milioane de certificate inseamna cat o termocentrala de talia Complexului Energetic Craiova, care a emis 5,4 milioane de tone de CO2.
In 2007, combinatul de la Galati avea afaceri de 6,9 miliarde de lei, un profit net de 324 milioane de lei si 14.000 de angajati, potrivit datelor de la Ministerul de Finante. Complexul Craiova inregistra atunci afaceri de 861 milioane de lei, un profit de 8,3 milioane de lei si 1.600 de angajati. Situatia este cu atat mai grava cu cat astfel de companii foarte mari sunt exportatori de top, iar exporturile sunt exact acelea care au scos Romania din criza. In 2010, ArcelorMittal a fost al patrulea exportator al tarii, potrivit Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). Potrivit ZF Top Exportatori, in primele sase luni ale acestui an combinatul de la Galati a cazut pe pozitia a 8-a, in vreme ce Alro se afla pe pozitia a 15-a.
In primele noua luni din acest an, exporturile totale ale Romaniei au contabilizat 34 de miliarde de euro, in crestere cu 24,2%, fata de 2010, potrivit Ministerului Economiei. O industrie mai mare ar insemna si contributii mai mari la pensii, iar cele 3,5 miliarde de euro echivaleaza cu transferul de 14 miliarde de lei care se face anual de la buget pentru a acoperi deficitul.
Analistii comenteaza ca Guvernul ar trebui sa se concentreze mai mult pe stimularea exporturilor si industriei, sectoare aproape neglijate total in cele doua programe realizate de tara noastra cu Fondul Monetar International (FMI). "Ca sa construiesti o industrie iti trebuie forta, parghii. Trebuie sa ai control autohton asupra resurselor, serviciilor publice si bancilor. Nu exista stat in lume care sa fi facut altfel? Sunt resursele americanilor in maini straine? Ce banci straine exista in SUA?", a declarat pentru Jurnalul National analistul Ilie Serbanescu. El este insa sceptic ca Romania va reusi sa-si schimbe modelul economic, in care 65% din economie reprezinta consum. "Ne-ar trebui 20 de ani ca sa facem asta, adica exact aia pierduti", spune el.
Industria romaneasca este foarte mica avand in vedere ca Romania este a 7-a tara a Uniunii Europene, declara in primavara si Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania, care cerea Guvernului sa se concentreze pe atragerea de investitii.