x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cătălin Predoiu: Reexaminarea Codului fiscal se impune ca urmare a proastei guvernări

Cătălin Predoiu: Reexaminarea Codului fiscal se impune ca urmare a proastei guvernări

17 Iul 2015   •   15:50
Cătălin Predoiu: Reexaminarea Codului fiscal se impune ca urmare a proastei guvernări
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că argumentele pentru care preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Codul fiscal în Parlament sunt corecte şi că reexaminarea documentului "se impune ca urmare a proastei guvernări".

"Am luat act de argumentele expuse în cererea de reexaminare. Aceste argumente sunt corecte, demonstrează că între decizia luată de Guvernul Ponta de a proceda la o relaxare fiscală şi punerea ei în aplicare de către Guvern conform obligaţiilor constituţionale există o distanţă pe care Guvernul Ponta nu a parcurs-o. Codul fiscal nu a fost însoţit de măsuri de reformă economică puse în aplicare de Guvernul Ponta, în principal legate de creşterea colectării veniturilor la bugetul de stat, de reluarea investiţiilor publice şi de reforma companiilor de stat - cele trei politici economice importante în care Guvernul Ponta a eşuat", a spus Predoiu.

El a arătat că măsurile de acompaniere a Codului fiscal nu au fost pregătite şi nu sunt aplicate în prezent de către Guvern.

"Reexaminarea Codului fiscal se impune ca urmare a proastei guvernări. O aplicare a Codului fiscal de către Guvernul în exerciţiu Ponta în condiţiile în care nu face aceste reforme ar conduce la un eşec, la perturbarea echilibrelor financiar-bugetare şi macroeconomice", a subliniat liberalul.

Potrivit acestuia, în timpul guvernării Ponta, datoria României se cifrează la 15 miliarde de euro, ca urmare a stopării investiţiilor. Predoiu a mai spus că un alt eşec al Guvernului este ratarea obiectivului de creştere a nivelului de colectare la 38% a veniturilor publice.

"Riscul ca Guvernul Ponta să dezechilibreze finanţele ţării este cert. Din acest motiv reexaminarea s-a impus în mod obiectiv pentru că, din păcate, Guvernul Ponta a stopat aceste reforme", a afirmat Predoiu.

Liberalul a spus că "proasta guvernare a compromis pentru un moment o politică ce trebuie aplicată în România" şi a catalogat Guvernul drept "gripat".

La rândul său, Eugen Nicolăescu, coordonatorul comisiilor de specialitate ale PNL, a afirmat că poziţia preşedintelui Klaus Iohannis este una legitimă şi care semnalează societăţii româneşti că ar putea exista o problemă.

El a reamintit că PNL a atras atenţia înainte că viitorul Cod fiscal ar putea să producă mai mult rău decât bine. "Dacă vor fi probleme la aplicarea Codului fiscal, întreaga responsabilitate aparţine Guvernului Ponta", a mai spus liberalul.

Acesta a cerut Guvernului să prezinte un program prin care să arate că noul Cod fiscal nu produce dezechilibre macroeconomice.

×
Subiecte în articol: catalin predoiu noul cod fiscal