x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CE a aprobat împrumutul pentru România

CE a aprobat împrumutul pentru România

07 Mai 2009   •   00:00

Comisia Europeană a confirmat în scris acordul de împrumut pentru România, în valoare de cinci miliarde euro, a anunţat premierul Emil Boc. "La această oră putem să certificăm cu siguranţă şi oficial: România are acord de împrumut cu CE şi cu FMI. Acordul cu FMI a fost validat în 4 mai, iar acordul de împrumut cu CE a fost validat cu câteva zeci de minute în urmă prin confirmarea scrisă a CE cu privire la împrumutul acordat României", a declarat Boc la finalul şedinţei Executivului.



Banii de la CE vor fi acordaţi, în tranşe, Ministerului Finanţelor pentru finanţarea deficitului bugetar. Prima tranşă, în valoare de 1,5 miliarde euro, va fi disponibilă, cel mai târziu, la începutul lunii iulie. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat că dobânda aferentă împrumutului de la CE este de aproximativ 3% pe an, în condiţiile în care Finanţele se împrumută în prezent de pe piaţa internă la o dobândă de 11,5%-12% pe an.

Pe 24 martie, România a ajuns la un acord pentru o finanţare totală de 19,95 miliarde euro pe o perioadă de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, cinci miliarde euro de la Comisia Europeană, un miliard de euro de la Banca Mondială şi un miliard de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi International Finance Corporation (IFC). Banii de la FMI merg la BNR, pentru susţinerea rezervei valutare, sumele de la CE şi Banca Mondială sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro este pentru bănci, în vederea susţinerii creditării.

×
Subiecte în articol: economic