x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CE: depolitizaţi administraţia

CE: depolitizaţi administraţia

06 Oct 2010   •   00:00

Aproximativ 95% din fondurile comunitare care ar putea fi mobilizate de România rămân neutilizate, ceea ce impune reformarea administraţiei publice, inclusiv prin depolitizare, a declarat ieri Joost Kuhlmann, director la Unitatea Comisiei Europene pentru Finlanda, Bulgaria şi România.

"Nici unui demnitar nu îi place să lucreze într-o administraţie birocratică, ineficientă, şi de aceea este crucială depolitizarea ei şi crearea unui model bazat pe transparenţă şi responsabilitate", a spus Kuhlmann. România este în prezent în situaţia în care trebuie să ajusteze cheltuielile şi are nevoie de asistenţă internaţională, dar aproximativ 95% din fondurile care ar putea fi mobilizate rămân neutilizate. "Este o situaţie paradoxală, iar Comisia Europeană speră ca implementarea recomandărilor Băncii Mondiale să ajute la utilizarea fondurilor UE.

Recomandările nu trebuie să rămână doar cuvinte pe hârtie, să fim clari: nu este vorba de un exerciţiu academic, ci de un instrument politic puternic care trebuie folosit pentru schimbări", a spus oficialul UE. El a arătat că autorităţile de la Bucureşti trebuie să găsească mai multe resurse pentru a se asigura că mai multe persoane sunt active pe piaţa muncii, concomitent cu protejarea persoanelor sărace şi defavorizate, şi a insistat asupra faptului că schimbarea în cadrul administraţiei publice este indispensabilă pentru realizarea acestor reforme. "Criza economică a epuizat orice şansă de indulgenţă fiscală. România a avut şi continuă să aibă o situaţie fiscală foarte dificilă. Competitivitatea în ce priveşte costurile a scăzut şi România nu poate concura cu economiile emergente în ceea ce priveşte avantajul costurilor", a mai spus oficialul CE.

×
Subiecte în articol: economic