x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fiscalitate: ce se schimbă de la 1 februarie

Fiscalitate: ce se schimbă de la 1 februarie

de Daniela Ivan    |    27 Ian 2017   •   20:28
Fiscalitate: ce se schimbă de la 1 februarie
Sursa foto: Victor Stroe

Mai multe modificări fiscale vor intra în vigoare de miercuri, 1 februarie 2017. Acestea vizează majorări salariile pentru o serie de categorii de salariaţi, reduceri de impozite pentru micrîntreprinderi, companii din IT şi din cercetare, eliminarea celor 102 taxe şi impozite, schimbarea metodologiei de calcul a CAS şi CASS. Măsurile vor intra în vigoare, chiar dacă bugetul nu este încă aprobat, a anunţat ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan.

 

Aproape 1,7 milioane de salariaţi români vor fi mai bine plătiţi începând cu luna februarie. Este vorba despre cei care sunt angajaţi cu salariul minim, circa 1.131.600 de oameni, dintre care 39.322 angajaţi în sectorul bugetar şi 1.092.364 în sectorul privat. Aceştia vor câştiga cu 200 de lei în plus după ce salariul minim brut pe ţară va fi majorat la 1.450 de lei lunar. Şi funcţionarii din administraţia publică locală vor primi de la 1 februarie majorări cu 20% ale salariilor. Sunt 282.825 de angajaţi, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, care vor beneficia de această creştere. Costul măsurii este de 1,58 miliarde de lei. Şi artiştii vor beneficia de creșterea cu 50% a veniturilor, măsură care costă bugetul de stat alte 235 mii de lei.

Pensiile mai mici de 2.000 de lei nu vor mai fi impozitate. Măsura costă statul 1,3 miliarde de lei.

Schimbări la CAS şi CASS

În zona contribuţiilor sociale şi de sănătate, 1 februarie aduce mai multe schimbări importante. În primul rând, se elimină plafonul de cinci salarii medii brute la plata CASS şi CAS, măsură care-i afectează pe angajaţii cu salarii mai mari de cinci salarii medii pe economie, adică peste 9.400 de lei net. Estimările Consiliului Fiscal arată că această măsura va aduce la buget un plus de 600 milioane de lei.

Pe de altă parte, în zona veniturilor din investiţii (dividende, dobânzi bancare, acţiuni etc.) se va plăti contribuţia la asigurările de sănătate neplafonată, calculată la valoarea integrală a veniturilor, dacă beneficiarul acestor venituri înregistrează doar venituri din dividende. Însă, dacă persoana în cauză mai are şi alte surse de venit pentru care a plătit contribuţii la sănătate (salarii, venituri din activităţi independente, chirii), atunci nu mai achită CASS pentru veniturile din investiţii. Prin introducerea acestei măsuri, statul va pierde 300 milioane de lei.

O altă modificare importantă este legată de anularea CASS pentru pensii. Indiferent de valoarea pensiei, pensionarul are calitate de asigurat în sistemul public de sănătate, dar plata contribuţiei se suportă de la bugetul de stat, care va pierde 890 milioane de lei. Una peste alta, din această categorie de măsuri statul va pierde circa 590 milioane de lei.

Impozitarea micilor afaceri

Tot de la 1 februarie, se va majora pragul până la care o firmă este considerată microîntreprindere, de la 100.000 de euro la 500.000 de euro, cifră de afaceri anuală. De asemenea, impozitul plătit de microîntreprinderi este de 3%, pentru cele care nu au salariaţi, şi 1% pentru microîntreprinderile cu minimum un salariat. Măsura va face un gol în buget de 955 milioane de lei, potrivit estimărilor Consiliului Fiscal. Analiştii economici spun că beneficiile acestei prevederi sunt anulate de majorarea salariului minim, pentru că cele mai multe firme din această categorie au angajaţi cu salarii foarte mici.

Societăţile cu activităţi exclusiv de inovare, cercetare- dezvoltare vor fi scutite de impozit pe profit în primii 10 ani de activitate.

Reducerea celor 102 de taxe

Tot de la 1 februarie se vor anula cele 102 taxe. Cele mai cunoscute sunt taxele pentru radiodifuziune şi timbrul de mediu, plătit pentru înmatricularea autoturismelor. Tot dintre taxele scutite la plată sunt şi altele mai puţin cunoscute, cum ar fi cele achitate la Monitorul Oficial pentru publicarea unui anunţ de pierdere a unor documente, cea pentru schimbarea numelui, taxa pentru eliberarea cazierului fiscal, a celui judiciar sau cele necesare eliberării paşaportului. Din eliminarea acestor taxe, statul va rămâne cu un gol de circa 1,51 miliarde de lei.

 

Angajaţii cu salariul minim şi pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei vor câştiga mai mulţi bani din februarie.

 

Impactul măsurilor asupra bugetului

  • Creșterea salariului minim la 1.450 de lei = +1 mld. lei;
  • Majorarea salariilor cu 20% în administrația locală = - 1,58 mld. lei;
  • Creșterea cu 50% a veniturilor pentru artiști= - 410 mil. lei;

 

  • Schimbarea regimului de impozitare a micilor afaceri= - 955 mil. lei;
  • Eliminarea plafonului de 5 salarii medii brute la plata CASS și CAS = +600 mil. lei;
  • Scutire CASS pentru investiții = - 300 mil. lei;
  • Eliminarea CASS pentru pensii = -  890 mil. lei;
  • Eliminarea impozitului de 16% la pensiile sub 2.000 lei= - 1,3 mld. lei;
  • Eliminarea celor 102 taxe = -1,51 mld. lei;

 

“Eliminarea plafoanelor la CAS (contribuţia la pensie) şi CASS (contribuţia la sănătate) pentru angajaţii cu un salariu brut de peste cinci salarii medii pe economie a condus la creşterea costurilor cu forţa de muncă. Având în vedere că România a devenit - conform unor studii recente  -  a treia piaţă din lume ca dificultate în recrutare (după Japonia şi Taiwan), mediul de business românesc este expus unei situaţii de costuri crescute, combinată cu o disponibilitate redusă a forţei de muncă pe piaţa autohtonă” Alex Milcev, EY România

×