x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce state sunt mai sigure decât SUA, Japonia şI UE în privinţa datoriei.

Ce state sunt mai sigure decât SUA, Japonia şI UE în privinţa datoriei.

de Daniel Ionaşcu    |    22 Iun 2011   •   12:49

Situatiile financiare ale SUA, Japoniei sI Uniunii Europene au devenit atat de riscante incat investitorii cauta deja alte state pentru ca investitiilor lor sa fie sigure.

Fondul de investitii PIMCO Total Return a inceput deja din februarie sa isi vanda obligatiunile oferite de Trezoreria SUA. Aceasta are active de 236,9 miliarde de dolari si este o unitate a Pacific Investment Management (PIMCO), care este cel mai mare fond de obligatiuni din lume, care manageriaza 1,3 trilioane de dolari. PIMCO este o subsidiara a asiguratorului german Allianz.
SUA va “ramane fara gaz' in data de 2 august daca Congresul nu va vota extinderea limitei de indatorare inscrisa in lege, de 14,294 trilioane de dolari. Republicanii sI Democratii trebuie sa ajunga la un acord pentru a evita ca SUA sa intre in incapacitate de plata.
Bill Gross, directorul general al PIMCO nota in urma cu o saptamana ca SUA, cea mai mare economie a lumii, are obligatii financiare de 100 de trilioane de dolari daca se adauga la datoria publica programele sociale sau de sanatate.

La inceputul acestei luni, Tomoya Masanao, seful portofoliului japonez al PIMCO, a spus ca societatea a inceput sa reduca expunerea pe datorii emise de guvernele japonez sI american. Japonia este unul dintre cele mai indatorate state din lume, cu 228% din produsul sau intern brut de 4,5 trilioane de dolari. PIMCO s-a reorientat catre investitii mult mai atractive, precum obligatiunile emise de Australia, Canada, Brazilia sau Mexic.

Resurse minerale

Australia sI Canada sunt doua din statele G8, cele mai industrializate ale lumii. Situatia lor financiara este mult mai buna decat SUA, Japonia ai nu au crize ca zona euro iar cresterea lor economica puternica vine din faptul ca exporta foarte mari cantitati de resurse naturale: petrol, minereuri, cereale. China a inceput sa cumpere masiv companii energetice din lume. Recent, o afacere de 5,4 miliarde de dolari intre PetroChina sI Encana a cazut din cauza neintelegerilor dintre cele doua parti.
Alte companii chineze au vrut sa cumpere mine in Australia, dar executivul de la Canberra a blocat afacerile. China Minmetals a vrut sa cumpere in 2009 OZ Minerals pentru 1,8 miliarde de dolari, dar guvernul australian a blocat intelegerea, dupa cum a blocat sI oferta de cumparare a bursei de catre cea din Singapore, care oferise 8,3 miliarde de euro. Economia Australiei este sustinuta puternic de cererea mare de materii prime din China.

Crestere prin consum

In schimb, Brazilia sI Mexic au un alt gen de dezvoltare: bazata pe cresterea consumului propriu. Brazilia este membra a asa-numitului grup BRIC de state aflate intr-un puternic avant, sI care mai cuprinde China, India sI Rusia. Ambele dispun de resurse energetice mari, Brazilia in Atlantic iar Mexic in Golful Mexic. Aceasta din urma a devenit o destinatie preferata de industria americana, care isi scade costurile folosind mana de lucru ieftina.


×