x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CE vrea amendarea petroliştilor

CE vrea amendarea petroliştilor

de Daniel Ionaşcu    |    14 Noi 2011   •   21:00
CE vrea amendarea petroliştilor

Comisia Europeana sustine, in raportul inaintat Consiliului Concurentei, amendarea marilor companiilor petroliere din Romania, ca urmare a unei intelegeri pe care acestea au facut-o in privinta co­mercializarii unui sortiment de benzina cu aditivi care a inlocuit benzina cu plumb, au declarat pentru Jurnalul National surse guvernamentale.

Astfel, Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL, OMV si Agip ar putea fi amendate in total cu 60 de milioane de euro daca amenda va fi in cuantum de 1% din cifra de afaceri, plus o perioada de monitorizare. Petrolistii au avut in 2010 o cifra de afaceri cumulata de 27 de miliarde de lei. In functie de gravitatea comportamentului, amenzile pot fi de pana la 10% din cifra de afaceri. In pasii ur­ma­tori, raportul de la Bruxelles va fi tri­mis companiilor pentru a se apara, iar abia dupa asta se va putea oficia­liza amenda. Investigatia pe piata carburantilor a fost inceputa de Consiliul Concurentei inca din 2005, insa in vara acestui an a fost sparta in doua, iar procedurile pentru bucata care se refera la benzina cu plumb au fost acce­lerate.

Scumpirile la carburanti din ul­timii doi ani au exasperat soferii si companiile din Romania, dupa ce pretul pe litrul de benzina a cres­cut peste maxima din 2008, cand barilul de titei ajunsese la ni­velul-record de 147 de dolari. Transportatorii au amenintat cu blo­carea drumurilor, iar industri­a­sii au cerut instituirea unei "taxe Robin Hood" pe profiturile vo­la­tile, obtinute din specularea cres­terii preturilor pe bursele in­ter­na­ti­onale de marfuri.

×