x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CEC si BCR, luate in vizor de austrieci

CEC si BCR, luate in vizor de austrieci

17 Ian 2005   •   00:00

ECONOMIC
Grupul german HVB - prin filiala sa Bank Austria Creditanstalt - Raiffeisen Bank si Erste Bank sunt interesate sa participe la privatizarea BCR si CEC.
FLORINA ZAINESCU

CAUTATA. Ultima banca la care statul mai este actionar majoritar incepe sa aiba pretendenti
Dupa ce anul trecut au devenit actionari majoritari la Petrom, austriecii au pus ochii si pe bancile romanesti la care statul mai detine actiuni: BCR si CEC. Trei banci austriece - grupul german HVB, prin filiala sa, Bank Austria Creditanstalt, Raiffeisen Bank si Erste Bank - sunt interesate sa participe la privatizarea celor doua institutii financiare, a declarat ieri Walter Friedl, consilier comercial al Ambasadei Austriei la Bucuresti. "Structura unei case de economii si consemnatiuni este familiara bancilor austriece, iar CEC atrage intr-o mare masura, ca si BCR, interesul investitorilor din Austria", a spus Friedl.

PRIMII. De altfel, Austria a devenit principalul investitor strain in Romania, dupa ce anul trecut OMV a preluat pachetul majoritar de actiuni la Petrom. Aceasta a fost si cea mai mare investitie austriaca din Romania. Pe plaiurile mioritice activeaza peste 3.500 de firme cu capital austriac, care au investit pana in prezent peste trei miliarde de euro si au asigurat mentinerea sau infiintarea a mai mult de 100.000 de locuri de munca. Cele mai multe dintre companiile austrice au raportat profituri din activitatile pe care le au in tara noastra, iar HVB Bank Romania, sucursala a Bank Austria Creditanstalt, este cea mai profitabila dintre firmele detinute de aceasta institutie de credit, a spus Wolfgang Schoiswohl, vicepresedintele HVB Romania.

ATRACTII. Potrivit reprezentantilor Camerei Economice a Austriei, introducerea cotei unice de impozitare in sistemul fiscal autohton va determina mai multe firme austriece sa vina in Romania.

Soldul investitiilor companiilor austriece in Romania ar putea ajunge, pana in 2007, data aderarii la UE, la un nivel dublu fata de valoarea inregistrata in prezent, a declarat Walter Friedl. "Eu cred ca vom putea ajunge, in urmatorii doi-trei ani, la o valoare mult peste cinci miliarde de euro, insa aceasta evolutie depinde intr-o mare masura de privatizarea unor societati romanesti de care sunt foarte interesate companii austriece", a spus acesta. Austriecii sunt "atrasi", pe langa BCR si CEC, de turismul romanesc - in special de cel balnear, de privatizarea sau modernizarea hotelurilor de pe litoral, dar si de modernizarea pistelor pentru sporturi de iarna.

COMERT. In plus, succesul inregistrat de lansarea Logan la uzina din Pitesti incurajeaza furnizorii austrieci din domeniu, a declarat Walter Friedl.

In 2004, exporturile autohtone catre Austria s-au ridicat la circa 700 de milioane de euro, ponderea principala fiind detinuta de produsele industriei constructoare de masini, cu accent pe cablajele electrice.

Exportul romanesc de mobila catre Austria a stagnat, in schimb exportul de imbracaminte s-a plasat pe locul doi, iar pe trei exportul de anvelope.

INTERES
"Structura unei case de economii si consemnatiuni este familiara bancilor austriece, iar CEC atrage intr-o mare masura, ca si BCR, interesul investitorilor din Austria"
Walter Friedl - consilier comercial al Ambasadei Austriei la Bucuresti

IMPORTURI
Relatiile comerciale Romania-Austria au crescut anual, in ultimii ani, cu peste 10%, evolutie care se va mentine atat pe termen scurt, cat si dupa aderarea Romaniei la UE, au declarat autoritatile austriece. Volumul exporturilor austriece catre Romania au crescut in 2004 cu peste 20%, comparativ cu 2003, ajungand sa depaseasca 1,5 miliarde de euro. Mai mult de o treime dintre produsele exportate catre firmele romanesti au fost masini (inclusiv industriale) si mijloace de transport. O alta grupa importanta de produse sunt cele prelucrate - articolele textile, de cauciuc, din metal, hartie. Pe locul trei s-au plasat produsele finite, cum ar fi mobilier de birou, imbracaminte, aparate de masura si control, si produse chimice - farmaceutice, cosmetice, vopsele, lacuri.
×
Subiecte în articol: economic romania austria austriece