ECONOMIC
Grupul german HVB - prin filiala sa Bank Austria Creditanstalt - Raiffeisen Bank si Erste Bank sunt interesate sa participe la privatizarea BCR si CEC.
FLORINA ZAINESCU
CAUTATA. Ultima banca la care statul mai este actionar majoritar incepe sa aiba pretendenti
|
PRIMII. De altfel, Austria a devenit principalul investitor strain in Romania, dupa ce anul trecut OMV a preluat pachetul majoritar de actiuni la Petrom. Aceasta a fost si cea mai mare investitie austriaca din Romania. Pe plaiurile mioritice activeaza peste 3.500 de firme cu capital austriac, care au investit pana in prezent peste trei miliarde de euro si au asigurat mentinerea sau infiintarea a mai mult de 100.000 de locuri de munca. Cele mai multe dintre companiile austrice au raportat profituri din activitatile pe care le au in tara noastra, iar HVB Bank Romania, sucursala a Bank Austria Creditanstalt, este cea mai profitabila dintre firmele detinute de aceasta institutie de credit, a spus Wolfgang Schoiswohl, vicepresedintele HVB Romania.
ATRACTII. Potrivit reprezentantilor Camerei Economice a Austriei, introducerea cotei unice de impozitare in sistemul fiscal autohton va determina mai multe firme austriece sa vina in Romania.
Citește pe Antena3.ro
In 2004, exporturile autohtone catre Austria s-au ridicat la circa 700 de milioane de euro, ponderea principala fiind detinuta de produsele industriei constructoare de masini, cu accent pe cablajele electrice.
INTERES
|
"Structura unei case de economii si consemnatiuni este familiara bancilor austriece, iar CEC atrage intr-o mare masura, ca si BCR, interesul investitorilor din Austria"
Walter Friedl - consilier comercial al Ambasadei Austriei la Bucuresti |
IMPORTURI
|
Relatiile comerciale Romania-Austria au crescut anual, in ultimii ani, cu peste 10%, evolutie care se va mentine atat pe termen scurt, cat si dupa aderarea Romaniei la UE, au declarat autoritatile austriece. Volumul exporturilor austriece catre Romania au crescut in 2004 cu peste 20%, comparativ cu 2003, ajungand sa depaseasca 1,5 miliarde de euro. Mai mult de o treime dintre produsele exportate catre firmele romanesti au fost masini (inclusiv industriale) si mijloace de transport. O alta grupa importanta de produse sunt cele prelucrate - articolele textile, de cauciuc, din metal, hartie. Pe locul trei s-au plasat produsele finite, cum ar fi mobilier de birou, imbracaminte, aparate de masura si control, si produse chimice - farmaceutice, cosmetice, vopsele, lacuri.
|