Dupa ce guvernul Boc s-a batut cu pumnul in piept ca a scazut veniturile de sute de mii de lei de pe la agentiile sau companiile statului, iata ca, incet-incet veniturile nesimtite s-au tarat inapoi pe fluturasii de salariu.
Cine a spus ca statul este un administrator prost? Imaginatia autoritatilor nu are deloc limite cand vine vorba sa-si recompenseze angajatii fideli: cand sub forma de salarii, cand prime, cand indemnizatii de prin diverse consilii de administratie, ba chiar si comisii de privatizare sau "negociere". Declaratiile de avere si de interese ale oficialilor statului sunt o mina de aur in aceasta privinta.
Adriana Slav, consilier al ministrului Economiei Lucian Bode, a incasat anul trecut 23.928 lei. Suma a fost insa completata frumusel cu alti 22.656 lei de la Electrica, 17.565 lei de la Nuclearelectrica si ceva "maruntis": 4.940 lei de la Enel Energie Muntenia, 1.888 lei de la Transgaz, 1.000 de lei de la E.ON Gaz Distributie si 564 lei de la Hidroserv Slatina. In total, peste 70.000 de lei, adica 5.850 de lei lunar, mai mult decat un secretar de stat.
Catalin Marius Oprea a fost adus de fostul ministru Ion Ariton si este un alt exemplu de cumul: pe langa un mizilic de 8.789 lei din functia de consilier ministerial, el mai aduna 24.088 lei din faptul ca e inginer la Hidroelectrica si 22.079 lei pentru consilierea facuta la Transelectrica, la care se adauga putin peste 20.000 de lei din "comisia de negociere Rovinari" si 14.331 ca administrator special la Avioane Craiova. Firma care, de altfel, e aproape falimentara si unde angajatii au protestat recent pentru faptul ca nu si-au mai luat salariile de cateva luni. In total, 88.000 de lei.
Record de 320.000 lei
Tudor Serban, consilierul lui Bode bate recordul sumelor. Din salarii el a adunat 189.671 lei, la care se adauga 49.108 de lei din diverse consilii de administratie, din care marea majoritate - 47.762 lei care reprezentant al statului in CA la GDF SUEZ, proprietarul fostei Distrigaz Sud. La aceste sume se adauga 81.416 lei ca "venituri proiecte privatizare".
Dumitru Orlandea este si el in aceeasi pozitie. Adus tot de Ariton, el a incasat de la stat pentru aceasta functie 14.310 lei. Bani putini, austeritate nenica. Numai ca la acestia se adauga, potrivit declaratiei de avere postata pe 6 martie 2012 inca 55.233 lei din pozitia de analist resurse umane la Compania Nationala a Uraniului si alti 39.907 lei ca membru in consiliul de administratie al Electrica. Situatie ciudata, din moment ce inca din 2009 Executivul a blocat sumele acordate pentru membrii consiliilor de administratie la 1% din castigul directorului general, plafonat si el la maximul din cat castiga un secretar de stat- adica 4.800 lei. Situatie cu atat mai ciudata cu cat in declaratia de interese apare ca a primit 47 lei pe sedinta. Asta inseamna ca ar fi avut vreo 820 de sedinte anul trecut...
La asemenea efort, cei aproximativ 2.000 de lei adunati de prin consiliile de administratie ale Hidroelectrica, Transelectrica, Electrica Serv si Oil Terminal sunt o suma infima.
Romeo Medan aduce un suflu nou: pe langa cei 13.000 de lei luati in perioada ianuarie-iulie 2011 din functia de director de cabinet al ministrului, el a mai saltat inca 80.355 lei ca membru in CA la Fondul Roman de Contragarantare. Din acestia, el mentioneaza ca a donat 12.500 lei la Fondul de Solidaritate, cel deschis la ministerul Finantelor si unde oficialii statului au fost directionati sa doneze sumele primite din comitete si comitii dupa taierea salariilor bugetare in 2010. Constantin Dascalu a fost si el membru in Consiliul de Supraveghere al Petrom, de unde a luat 58.212 lei pe langa salariul net de 25.371 luat pentru functia de consilier al lui Ariton. Nu se mentioneaza nicaieri ca banii de la Petrom ar fi donati, ba chiar apar alti 27.816 lei ca "indemnizatie" de la Hidroelectrica.
Ce spune statul despre aceste sume?
"In conformitate cu prevederile OUG nr. 79/2008 privind masuri economico-financiare la nivelul unor operatori economici, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Memorandumului aprobat de catre Primul ministru al Guvernului Romaniei pentru anul 2012, reprezentantii statului sau ai unitatilor administrativ-teritoriale in organele de conducere sau de control ale regiilor autonome, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ teritoriala, inclusiv filialele acestora, beneficiaza de o indemnizatie de 1% din remuneratia directorului/directorului general sau a presedintelui consiliului de administratie, respectiv al consiliului de supraveghere", a transmis Ministerul Economiei la solicitarea Jurnalului National.
Tot aici se mentioneaza ca fac exceptie situatiile unde statul e actionar minoritar. Cu toate acestea, situatia nu explica sumele mari incasate fix de la unele companii ale statului, ca Nuclearelectrica, Electrica sau Hidroelectrica.
Ministerul mai mentioneaza si ca "raspunderea exclusiva asupra declararii indemnizatiilor incasate (in baza fiselor fiscale) revine persoanei respective".